Турция: ЕС обеща 3 млрд., досега отпусна символично 1-2 милиона долара

В поредната си изява пред чужда телевизия Реджеп Тайип Ердоган атакува ЕС, че не изпълнява обещанията си за финансова помощ за сирийските бежанци и наред с това заяви, че от своя страна Турция спазва стриктно договореностите. 

В интервю за германската телевизия А Ер Де турският президент обвини европейските правителства в непочтеност.
„Три милиона сирийци и хора, дошли от Ирак, сега са в Турция. Европейският съюз не изпълни обещанията си за тях“, каза Ердоган, цитиран от световните агенции и БТА.
Искам да кажа едно нещо съвсем ясно: по бежанския въпрос ние ще изпълним обещанията си. Онова, което обещахме досега, се изпълнява. Но задавам въпрос към европейците: вие спазвате ли обещанията си?“
Ердоган обвини ЕС, че не оказва достатъчна помощ на Турция и заяви: „Западът, за съжаление, не е искрен“. ЕС обеща три милиарда долара, но досега отпусна символична помощ от един-два милиона. Според него Турция е похарчила 12 милиарда долара, за да помогне на бежанците от войната в Сирия.
През март ЕС сключи сделка, по силата на която Турция се ангажира да не допуска мигранти да преминават в Гърция и да оказва помощ на сирийските бежанци, влезли на турска територия. В замяна ЕС пое задължението да поднови преговорите с Анкара за присъединяване към ЕС, да премахне визите за турски граждани и да окаже на Турция финансова помощ за бежанците.

Последните събития в Турция – атентати и опити за преврат, както и намерението на Ердоган да върне смъртното наказание, на практика минираха договорките за бързото преминаване към евросъюза и премахването на визите за турските граждани, като остава единствено третото условие – финансовото за помощ от 3 млрд долара. Още повече вчера шефът на еврокомисията Жан-Клод Юнкер категорично заяви, че ако възстанови смъртното наказание Турция автоматически ще прекъсне присъединителния процес към ЕС.

 

Милен АТАНАСОВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *