Турция може да загуби $9 млрд. от кризата с Русия

Настоящото рязко влошаване на отношенията на Турция с Русия може според най-лошия сценарий да струва на турската икономика около 9 млрд. долара.Това ще доведе до отнемане на0,4% от растежана брутния вътрешен продукт на Турция, заяви в понеделник турският вицепремиер Мехмeт Шимшек, цитиран от агенция Ройтерс и БНР.

Преди дни Владимир Путин подписа специален указ за икономически санкции срещу Турция. Причината бе сваленият руски бомбардировач от турски изтребители.

Подобен анализ представи и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), според който наложените от Москва санкции спрямо Истанбулще свият турският икономически растеж с между 0,3% и 0,7%,докато влиянието от санкциите върху самата Русия вероятно ще бъде по-ограничено.

ЕБВР посочи, че тези нови прогнози са при положение, черуските санкции останат в силаза по-продължителен период. Банката смята, че най-сериозно негативно въздействие от руските санкции ще претърпи турската туристическа индустрия.

Шимшек, който беше назначен и за нов икономически министър, заяви пред телевизия NTV, че правителството може да предприеме“коригиращи стъпки“относно плановете за увеличаване на минималната работна заплата.

„Смятаме за неправилно заради станалия печален инцидент да се нанася вреда на нашите отношения, които в резултат на многогодишни усилия почиват на стабилна основа“, каза преди дни турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Президентът Ердоган заяви, че Турция може да намериалтернативи на руските доставки на петрол и газ, имайки предвид Азербайджан и Катар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *