Турция очаква 5 млн. руски туристи

През 2018 г. Турция очаква 35 милиона туристи в страната, пет милиона от които – от Русия. Това заяви за агенция РИА Новости турският министър на културата и туризма Нуман Куртулмуш, като припомни, че през 2017 г. страната му е посетена от 32 млн. души, които са донесли приходи в размер на 26 млрд. долара.

Министърът подчерта, че след преодоляване на кризата в двустранните отношения между Москва и Анкара, Турция е успяла постепенно да върне руските туристи в курортите си – тенденция, която ще бъде запазена и през настоящата година, предава Радио „Фокус“ в рубриката „Балкански туристически часовник“.

Куртулмуш отбеляза, че Турция има стратегия за развитието на разнообразни видове туризъм, сред които спортен, религиозен и медицински. По отношение на руските туристи, Анкара се надява да ги посреща не само в популярния курорт Анталия и прилежащите му райони, но и в други части на страната като Кападокия например, информира conomynews.bg. Към настоящия момент обаче липсата на директни полети оказва влияние на броя на посещенията, реализирани от руските туристи в района. В тази връзка турският министър разкри, че правителството води преговори с националния авиопревозвач с цел да убеди компанията да разнообрази списъка с предлаганите дестинации.

Куртулмуш подчерта, че на руските туристи може да бъдат предложени комбинирани пакети за почивка в страната, които да включват отдих на морето, но и възможност са посещение на исторически центрове като Истанбул или античните градове в страната. Подчертавайки, че Москва е един от най-важните партньори на Анкара в областта на туризма, министърът обяви, че 2019-та година ще бъде посветена на Русия и Турция, и в двете страни ще бъдат организирани множество събития с цел опознаването на културата на двете нации.

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *