Търсенето на търговски площи все още в застой

По-високи наеми само през определени периоди, намаляване на наемите или плащане при добър оборот са някои от стимули, които строителите използват като маркетингов инструмент.
Големите търговски вериги останаха най-активни на българския пазар на дребно. Billa откри три нови магазина през третото тримесечие. Kaufland също стартира магазини в няколко средно големи градовете – Горна Оряховица, Димитровград, Разград и Търговище. Penny Market бързо се разширява на територията на цялата страната. Веригата тип „направи си сам“ BauMax отвори първият си магазин в София . Българският търговец на мебели AIKO заработи със свои магазин в Стара Загора. Там ще бъде и първият магазин на словенския Merkator, планиран да отвори врати през следващото тримесечие.
Въпреки това раздвижване търсенето на търговски площи продължава да бъде слабо, поради намалелите продажби на дребно и ограничените финансови средства. Водени от незадоволителни резултати на магазините, разположени в средно големите градове, повечето търговците на дребно насочват вниманието си към София, показва анализ за третото тримесечие на агенция MBL.С цел да привлекат и задържат наематели, предприемачите са по-гъвкави и предлагат атрактивни условия на търговците на дребно. По-високи наеми само през определени периоди, намаляване на наемите или плащане при добър оборот са някои от стимули, които строителите използват като маркетингов инструмент. Предприемачи дори са решили да предоставят напълно обзаведени търговски пространства, за да облекчат търговците на дребно. В допълнение към специалните условия, търговците отлагат в рамките на възможното плащането на депозити, макар че повечето строителни фирми изискват това да стане преди откриването на търговски център. Според някои търговци на облекло оборотите, генерирани в магазините в София са спаднали с близо 20% от началото на годината.В средните градове тези стойности могат да достигнат до 50% на годишна база. Въз основа на статистически данни, предоставени от НСИ продажбите на дребно за август са намалели с 19,1% на годишна база, където най-голям спад има в нехранителните продукти. Най-големият спад в продажбите е в автомобилната индустрия, където продажбите са спаднали с 49,2% на годишна база. Само в сектора на храните и напитките има годишно увеличение от 2.9%. Непрекъснати спадове на продажбите влияе на наемите.Нивото им в търговските центрове в средните градове и за основните търговски улици са намалели. Все още има голямо разминаване в цената „предлагам“ и исканата цена за основните търговски места в София и за средните градове. В резултат на това има все повече свободни площи. При толкова незаети площи през третото тримесечие на 2009 г. инвестиции на пазара на имоти остана под негативното влияние на световната икономическата криза. Не е имало сделки с банково финансиране през трето поредно тримесечие. За същия период инвестициите в имоти в Централна и Източна Европа достигна около Euro 500 млн. евро. По-големият оборот може да се отдаде на Русия и приключването на някои от очакваните дългосрочни сделките в Централна Европа, показва анализът на агенцията.Междувременно на основните западноевропейски пазари се подобриха инвеститорските нагласи. Възраждането се задвижва от Великобритания и Германия. Двете страни отчитат увеличаване с повече от 50% в инвестициите в сравнение с второто тримесечие на 2009. Има две сделки от по милиард приключени в Обединеното кралство и Испания през Q3 2009. Повишаване на активността предполага, че европейският пазар се приближава до края на лошия си цикъл.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *