Увеличават се данъчните оценки на недвижимите имоти

Увеличение на данъчните оценки на недвижимите имоти, предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, които Народното събрание прие на второ четене.
Коригират се коефициентите за местоположение, които са с най-голяма тежест при определяне на данъчната оценка.
Отчита се местонахождението на имота – по категория и зона, това дали имотът е в строителни граници или извън тях, дали имотът е във вилна зона, а по отношение на производствените и селскостопанските имоти – дали те се намират в благоприятно или неблагоприятно положение от гледна точка на инфраструктурата.
Вдигането на коефициентите за местоположение е с 50% и ще доведе до съответно увеличение на данъчната оценка на недвижимите имоти със същия процент.
Депутатите решиха да намалят данъчната ставка, върху която общинските съвети определят размера на данъците – от 1,5 до 3 на 0,5 до 2 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот.
Няма да се облагат с данък недвижимите имоти с данъчна оценка до 2520 лв.
Освобождават се от данък сградите на Българския Червен кръст и организациите на Червен кръст, регистрирани в друга държава-членка на ЕС.
Депутатът Евгени Чачев от ДСБ заяви, че увеличението на данъците ще утежни положението на българските семейства.
Надя Антонова от левицата пъкобясни, че увеличението не е на данъчната тежест, а на данъчната оценка. По думите й, тъй като се намалява ставката, реалните данъци нямало да се увеличат.
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *