Ученици участваха в „златен“ семинар

Ученици и техни преподаватели  участваха в академичен семинар, посветен на инвестиционното злато, организиран от ръководството на Стопанската академия „Д.А.Ценов“ в града. За това съобщиха от пресцентъра на висшето училище.Семинарът за средношколци и учители на тема „Инвестиционно злато и търговия със златни деривати“ бе организиран от катедрата „Финанси и кредит“ при свищовското висше училище, като съпътстваща проява в рамките на националното ученическо състезание по банкиране.

Рекорден брой участници предизвика 4-то национално ученическо състезание по банкиране, организирано от Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността (АЦККВО) и от катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. В тазгодишното издание на средношколската надпревара, която бе под наслов „Моят първи бизнес кредит” участваха 230 ученици от 29 училища в страната, водени от 31 учители.
Проф. Андрей Захариев, ръководител на катедрата, запозна учениците с паричната система на Римската империя, датираща според исторически сведения от около 280 г. пр. Хр., която е допускала паралелно прилагане на две бройни системи, базирани върху злато и други метали. Той е припомнил на участниците  базовите  понятия при търговията благородния метал като карат, проба, трой унция, цена на златото, инвестиционно злато. Той също така е разяснил прилагания при учредяването на БНБ през 1879 г. златен стандарт в България.

В презентацията бяха показани видове злато и монети, сред които са: класически европейски монети, подходящи за малки инвестиции от порядъка на 5-6 хиляди лева; швейцарски златни кюлчета, изработени от фабриките PAMP (качеството на нейните продукти се счита за едно от най-добрите в света и кюлчетата са изключително ликвидни) и Valcambi (един от най-големите производители на златни отливки и отсечени кюлчета в света); монетите „Австралийско кенгуру” (познати още като “Golden Nugget”); китайска панда (една от най-добре изглеждащите златни монети в света); монетата „Южноафрикански кругерранд“ (емитирана с цел насърчаване на  южноафриканските продажби на злато по света).
В рамките на семинара учениците и учителите са имали възможност да разгледат кюлче инвестиционно злато от 50 г с текуща пазарна стойност от над 4000 лв.
Говорейки за световните златни резерви, проф. Захариев е пояснил, че общият обем на пазарното търсене за 10-годишния период от 2006 до 2015 г. на инвестиционно злато е 40 232 тона, разпределени в секторите бижутерия, монети, инвестиционни фондове и банки.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *