Комисията на Кушлев ни бърка в джоба

Най-добре е всички магистрати да получават бонуси за отнето имущество на бандити

Заплатите им изяждат 5,5 млн., а не са вкарали нито лев в хазната

Европейската заплата от 7000 лева, която е получавал шефът на комисията „Петканов“ Стоян Кушлев, разгневи или поне изненада повечето българи. От депутати до чистачки. У нас има много ръководители на фирми, които получават и повече, но това е частен бизнес. Въпросната висока заплата в случая е за държавен чиновник. Кушлев се оказва най-високоплатеният такъв. За сравнение президентът получава 2532 лв., премиерът 1899 лв., а кметът на София може направо жив да го оплачеш с неговите 1373 лв.

Освен Кушлев неговите служители от комисията за конфискуване на незаконно придобито имущество също вземали по няколко хиляди лева. Те обясняват, че това е така, защото работата им била свързана със значителен риск. Сметната палата постанови, че това не е противозаконно, но не е морално. Междувременно самият Кушлев, изглежда, се стресна от разкритието и побърза сам да си намали заплатата на 1794 лв.

Всъщност по-важният въпрос е не дали Кушлев получава прекалено голямо възнаграждение, а дали го заслужава. Засега нещата стоят така: комисията „Петканов“ е в състав от 294 души и има бюджет от 5,5 млн. лева. Откакто бе създадена през февруари, тя поиска да бъде конфискувана собственост на 25 престъпници.

За момента е запорирано имущество за близо 15 млн. лева, заяви вчера Кушлев пред парламентарната комисия за борба с корупцията.

На пръв поглед хората му са си заслужили заплатите, даже близо 10 млн. артисват и за бюджета.

Но така ли е наистина? Докато 5,5 милиона лева действително представляват разход, въпросните 15 милиона не са приход. Те всъщност са виртуални пари, защото нито една конфискация не е минала през съда, включително дворецът на Самоковеца в Боровец. Така че Кушлев и неговата комисия засега тежат на джоба на данъкоплатците.

В същото време съдиите нямат заплати от по няколко хиляди лева. Нито прокурорите, нито следователите, нито дознателите, нито полицаите. Затова мнозина с право ще се подразнят от опита да бъда създадена някаква чиновническа аристокрация. Сигурно е, че за да се намали корупцията, за да е успешно правораздаването, България трябва да намери начин да осигури по-добро заплащане на своите чиновници и особено на правоохранителните органи. Ето една идея, която може да бъде обсъдена: нека всички приходи в полза на държавата от отнето имущество на мафиоти и всякакви престъпници да го получат правораздавателните органи като премии в края на годината. Но сумата да се разпредели честно за всички, които са допринесли.

Георги Готев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *