„Файненшъл таймс“: ЕС продаде душата си на Турция

Европейският съюз загуби своето решаващо постижение. Сделката с Турция е най-срамното нещо, което сме виждали в съвременната европейска политика, пише вестник „Файненшъл таймс“, цитиран от БГНЕС.
„В деня, когато лидерите на ЕС подписаха споразумение, турският президент Реджеп Ердоган разкри истинските си възгледи: демокрация, свобода, върховенство на закона? За нас тези думи вече нямат никаква стойност“. В този момент Европейският съвет трябваше да сложи край на разговора с турския премиер Ахмед Давутоглу и да го изпрати у дома, пише вестникът.
Но вместо това, лидерите на ЕС сключиха споразумение с него, предоставяйки пари и много други ползи в замяна на помощ в бежанската криза.
„И това със страна, чието ръководство току-що отписа демокрацията. В този ден ЕС не само си продаде душата, но сключи и неблагоприятна сделка”, добавя изданието.
Според статията не може да прецени дали споразумението е в съответствие с Женевската конвенция или други елементи на международното право.
„Приемаме, че Европейският съвет може да гарантира, че всичко това би получило съдебно одобрение. Дори и да е законно, все пак остават съмненията дали е възможно. Интересно е дали ЕС ще се откаже от обещанията към Турция, ако Анкара не изпълни своите”, се посочва в коментара, според който дори и да бъде напълно изпълнен, договорът не улеснява много ситуацията.
„Очакваният брой бежанци, които се опитват да стигнат до ЕС многократно надвишава 72 000 души, което е договорено с Турция”, се добавя в статията.
Нататък в текста се припомня, че затварянето на балканския път даде кратка глътка въздух на страните от Северна Европа, но все още има редица алтернативни пътища, които бежанците могат да използват.
„Затварянето на границите не намалява притока на бежанци, а само го пренасочва. Това е класически пример за прехвърляне на даден проблем на някой друг. Едностранните решения за затваряне на границите в крайна сметка ще доведат до това Шенгенската зона да се превърне в малък клуб от северноевропейски страни, вероятно модел за бъдещата еврозона. Това ще бъде първата стъпка към разделянето на ЕС, се казва в текста.
Според „файненшъл таймс” споразумението с Турция ще се отрази и на дебатите за британския референдум за „Брекзит”. „Дали лагерът, който поддържа изхода на страната от ЕС няма да се обяви против пътуването без визи на 75 милиона турци ?“ Всеки човек, загрижен за демокрацията и човешките права, ще съжалява за това споразумение“, пише вестникът.
„Същото би го помислил и всеки, който се страхува от германското господство в ЕС, с оглед на това, че договорът беше иницииран от Ангела Меркел. Германският канцлер имаше спешна нужда от него, за да се измъкне от трудностите, в които самата тя се постави. Именно нейното едностранно решение да отвори границите на Германия превърна бежанската криза от лесно решима в ситуация, която не може да се контролира“, отбелязва статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *