Фед е подготвен да се справи с последствията от еврокризата

Bloomberg

Президентът на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че възстановяването на американската икономика, подкрепено от частното търсене, не е толкова силно, колкото му се иска, а опасните влияния от европейската дългова криза може да наложат допълнителни действия от страна на Фед.
Ръстът в САЩ „не е толкова бърз, колкото ни се иска“, заяви Бернанке пред Бюджетната комисия към Камарата на представителите по време на изслушване в сряда. Това стана часове преди Бежовата книга на Фед с данните от икономиката в 12-те региона, следени от Фед, да покаже, че икономиката е нараснала във всички тях за пръв път от над две години. Ръстът в много региони е бил с „умерен“ ход.

Бавен ръст

Бернанке не даде сигнали, че скоро ще бъде преустановена политиката на централната банка за поддържане на рекордно ниски лихви за „продължителен период от време“. Причините са високата безработица и ниската инфлация. Икономистите, анкетирани от „Блумбърг нюз“ този месец, промениха прогнозите си и вече предвиждат по-високите лихви да бъдат въведени през 2011 г., а не в края на 2010 г., като се позовават на средните показатели.
“Бернанке продължава да е предпазлив, коментира Джеймс О’Съливан от MF Global в Ню Йорк. Както Бернанке, така и данните от Бежовата книга посочват, че икономиката е в процес на възстановяване, но то се случва с бавен ход. Никой от тях не допуска загуба на движещата сила в резултат на вълненията на пазарите. Но със сигурност са в период на изчакване.“
Председателят на Фед поднови призива си към законодателите да представят дългосрочен план за редуциране на бюджетния дефицит, който се очаква да достигне рекордните $1,55 трлн. през настоящата фискална година. „Ако на национално ниво не се ангажираме по-сериозно с подсигуряване на фискалната отговорност, в дългосрочен план няма да разполагаме нито с финансова стабилност, нито с икономически ръст“, предупреди той.
В друг отговор Бернанке заявява, че регулаторите скоро ще публикуват насоките към банките за плановете за възнаграждения на персонала. Той съобщи, че нюйоркският застраховател American International Group ще изплати парите, с които бе спасен от държавата. Добрата новина леко повиши акциите на застрахователя, макар впоследствие книжата отново да паднаха с 9 цента, или с 0,3%, до $34,22.
„Откриваме, че много банки не са коригирали практиките си по отношение на възнагражденията, заяви Бернанке. Ще ги притиснем да преструктурират схемите за заплащането колкото е възможно по-скоро.“
Бернанке отново подчерта, че икономиката нараства с „бавен ход“ – леко променена позиция в сравнение с последните му изказвания. Той повтори, че възстановяването от най-лошата рецесия от 30-те години насам е затруднено от проблемите в секторите за жилищни и търговски имоти.
Всички банки в 12-те наблюдавани от Фед региона докладват подобрение за пръв път от октомври 2007 г. насам. През октомври и декември 2008 г. данните са показвали свиване във всички региони.
Потребителските разходи и туризмът „са отбелязали ръст като цяло“, се казва в доклада на Фед, а корпоративните инвестиции си „пробиват път нагоре“.
Докладът се отнася за април и май тази година.
Компанията Home Depot със седалище в Атланта, която е най-големият търговец на дребно в САЩ на стоки за жилищни ремонти, миналия месец увеличи прогнозата си за продажбите. Според Home Depot продажбите може да се покачат с около 3,5% през тази година, което е скок от прогнозираните през февруари около 2,5%.
Предпазливостта на Бернанке е в контраст с картината на нарастваща икономика, която чертае Бежовата книга, коментира Крис Лоу от нюйоркската FTN. Бежовата книга измерва реални условия, а изглежда, че условията наистина продължават да се подобряват, заяви Лоу.
Последиците върху американския ръст от кризата в Европа „вероятно няма да са сериозни“, ако финансовите пазари „продължават да се стабилизират“, смята Бернанке. Standard & Poor’s 500 е отбелязал спад от 13% от 23 април насам, а еврото е паднало под $1,19 на 7 юни за пръв път от март 2006 г.
В сряда S&P бележи занижение от 0,6% до 1055,69, а еврото е поскъпнало до $1,1979 спрямо щатския долар от $1,1973 преди два дни.

Спасителен фонд

Европейските финансови министри тази седмица допълниха последните щрихи на спасителния фонд, подкрепян от 440 млрд. евро с държавни гаранции. До 2 юни Фед е имал $6,64 млрд. суапове в обращение в сравнение с рекордните $583,1 млрд. през декември 2008 г.
Решението на Фед да пусне отново спешни линии валутен суап, за да обуздае дълговата криза, „изпраща важен сигнал към глобалните финансови пазари, че ще вземем необходимите мерки, за да осигурим стабилността и трайното икономическо възстановяване”, заяви Бернанке.
Спадът на борсите и „по-слабите икономически перспективи“ на Европа ще „окажат известно влияние“ върху американската икономика, признава 56-годишният Бернанке, чийто втори мандат започна през февруари. Последиците може да бъдат компенсирани от спад в доходността на американските правителствени облигации и в лихвите по ипотеките, както и от по-ниските цени на петрола, допълни той.
„Федералният резерв ще продължава да следи внимателно обстановката в чужбина и потенциалното й влияние върху американската икономика“, увери той.
Прогнозите на Фед за около 3,5% ръст през тази година и „известно ускоряване на хода“ през 2011 г. ще означават „само бавно намаляване на процента безработица с времето“. Освен това „инфлацията вероятно ще бъде по-слаба“, заяви Бернанке.
На 7 юни шефът на Фед прогнозира, че безработицата, която през май бе 9,7%, вероятно „ще се задържи висока известно време“. Предвид дълбочината на рецесията възстановяването „върви с бавен ход“, поясни Бернанке във Вашингтон.
На отговор на въпрос в сряда Бернанке заяви, че възстановяването като че е претърпяло „важна промяна“ от зависимостта си от правителствената подкрепа и попълването на складовите наличности в посока към упование на частното търсене. Въпреки това възможността за връщане към рецесия „не може да бъде изключена“.
Бернанке и колегите му ще осъвременят прогнозите за икономиката на следващата си среща във Вашингтон на 22-23 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *