Финландия инвестира 1 млрд. долара в Nokia

Финландия инвестира 1 млрд. долара в NokiaСнимка: Архив Ройтерс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Инвестиционното звено на финландското правителство похарчи около 844 млн. евро (1,04 млрд. долара) за дял от 3,3% в Nokia – ход, който има за цел да засили влиянието на страната върху производителя на телекомуникационно оборудване, предава Ройтерс.

Nokia беше лидер на световния пазар на смартфони преди десетилетие, а сривът на бизнеса ѝ беше основна причина за икономическия застой, продължил десетилетие, от който Финландия продължава да се възстановява.

Компанията, която има 6300 служители във Финландия, а в глобален мащаб има около 102 800 служители, сега е фокусирана върху индустрията за телекомуникационно оборудване, където се конкурира с шведската Ericsson и с китайската Huawei.

“Вярваме, че това ще бъде добра инвестиция. Хората трябва да помнят, че Nokia е най-голямата финландска компания”, коментира главният изпълнителен директор на Solidium Анти Макинен.

Solidium, правителственото инвестиционно звено, се сдоби с дял като купи акции от пазара в началото на 2018 г. През последните седмици то сви дела си в шведската телекомуникационна компания Telia, компанията за стомана SSAB и в холдинговата компания Sampo, за да финансира инвестицията си в Nokia.

Макинен коментира, че Solidium няма да иска място в борда на директорите на Nokia в рамките на среща на акционерите, насрочена за май, но обясни, че това е опция, която може да разгледа в бъдеще. Той подчерта, че с времето Solidium иска да има членове в бордовете на всяка една от компаниите си. През тази пролет самият Макинен беше предложен за нов член на борда на Sampo и на друга компания – Stora Enso, която се занимава с пакетиране на стоки.

На въпрос дали Solidium иска да увеличи дела си в Nokia, той коментира, че е доволен от сегашния дял и няма да спекулира за бъдещи инвестиции, информира investor.bg.

Според уебстраницата на Nokia три финландски пенсионни фонда притежават под 3% от фирмата.

На този етап от Nokia са отказали да коментират темата пред Ройтерс.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *