Финландци наемат българи за Дядо Коледа

В нея се включиха представители на работодатели от Германия, Норвегия, Австрия, Швеция, Дания, Финландия, Словения, Естония, Румъния и България. Борсата е организирана от Агенцията по заетостта като член на европейската мрежа EURES.
„Сред най-желаните длъжности за Финландия са сервитьори, бармани и рецепционисти. Позицията на Дядо Коледа е обявена от хотелски комплекс, който поддържа такава атракция през зимния сезон, от кандидата се изисква добре да говори английски, за да може все пак да общува с клиентите“, обясни Красимира Черкелиева, EURES съветник от службата по заетостта.
Стотици бургазлии се стекоха вчера на интервюта за работа в чужбина. Най-много били кандидатите за позиции в сферата на туризма – бармани, сервитьори и готвачи. „Голям е интересът към Норвегия, Германия, Дания и Австрия, по-малко са кандидатите за Естония и Румъния“, обясни Славка Радева, EURES-мениджър за България.
Норвегия също извади атрактивни оферти за готвачи със заплащане между 17 и 20 евро на час. Представителите й обявиха места за готвачи в суши бар. Те обаче трябва да имат поне средно образование и опит в японски или суши ресторант. Любопитно е, че им искат и компютърна грамотност, опит в мултинационална среда, както и желание да учат нови неща.
Атрактивни за кандидат-гурбетчиите се очазаха и офертите за шеф на кухня, който трябва да демонстрира творчество при съставянето на менюто и отговорност при контрола на качеството на храната и хигиената. Нужни са английски на комуникативно ниво и поне 2 г. опит в ресторант. Австрия, която за първи път набира българи за предстоящия зимен туристически сезон, предложи огромен брой места за камериерки, готвачи, сервитьори. Германия обяви, че набира готвачи срещу 1950 евро плюс бонуси за допълнителните часове. Сезонните договори са с опция за безсрочни при добра работа. В повечето от случаите работодателите осигуряват жилище и храна.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *