Френският паспорт на Гилад Шалит помогнал за оцеляването му

„Фактът, че Гилад бе признат за французин от самото начало, според мен допринесе значително животът му да бъде запазен“, каза Саркози, цитиран от АФП и БТА.
По-рано днес израелският войник Шалит, който бе държан в плен от радикалното палестинско движение Хамас над 5 години, бе освободен в замяна на стотици палестински затворници. Шалит се видя със семейството си във военновъздушната база „Тел Ноф“ край Тел Авив.
Германският канцлер Ангела Меркел се зарадва на освобождаването на израелския военен и приветства ролята на Египет в размяната на затворници между Израел и палестинците.  Шалит бе предаден от Хамас първо на египетските власти, а после на израелските военни.
„Канцлерът благодари на всички, които изиграха роля в освобождаването на Гилад Шалит. Тя изразява специална благодарност на египетското правителство, чиято роля бе първостепенна през последните месеци“, се казва в съобщение на кабинета на Меркел.
Британският премиер Дейвид Камерън приветства освобождаването на Гилад Шалит след пет години жесток и несправедлив плен, предаде ДПА. „Знам, че хората във Великобритания ще споделят радостта и облекчението, които преживяват днес Гилад Шалит и семейството му“, посочва в декларация британският премиер.
Турция има много голям принос в освобождаването на израелския войник Гилад Шалит, заяви турският вицепример Бюлент Арънч, цитиран от АФП. В тази размяна и в защитата на на живота на Шалит до днес Турция даде много голям принос, посочи Арънч.
Турция ще приеме някои от палестинците, освободени от Израел в замяна на освобождаването на Шалит, потвърди представител на турското министерство на външните работи, цитиран от Асошиейтед прес.  Според турската частна телевизия НТВ в Истанбул се очаква да пристигнат десет палестинци.
Съгласно сделката 1027 палестински затворници ще бъдат освободени срещу свободата на Гилад Шалит. Палестински представители съобщиха по-рано, че около 40 затворници ще бъдат депортирани в Турция, Сирия, Катар и Йордания.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *