• NeoSky: Situs Resmi Slot Deposit Pulsa Tanpa Potongan 5000
  • Slot Pulsa 5000 MATUG Tanpa Potongan – Gacor dan Maxwin Mudah 2024
  • Slot Pulsa Tanpa Potongan - Gacor dan Mudah Menang
  • Френски пощенски гигант взима дял от „Спиди“ – Финансови новини

    Френски пощенски гигант взима дял от „Спиди“

    Френският пощенски държавен гигант La Poste ще увеличи присъствието си на българския пазар на куриерски услуги. Дъщерното му дружество GeoPost ще придобие 25% от най-голямата куриерска компания в страната „Спиди“ с опция за мажоритарен дял през 2020 г. Това става ясно от съобщение на „Спиди“. Сделката е на две нива – българският куриер ще придобие пълен контрол над дружествата на GeoPost в Румъния и България. А това означава сериозно разрастване за „Спиди“, включително извън България.

    Това е втората голяма сделка в куриерско-пощенския бизнес, при която голям европейски играч стъпва на българския пазар. Предишната такава бе през 2012 г., когато австрийската държавна и публична компания Oesterreichische Post придоби първо миноритарен, а после и мажоритарен дял в българската „МиБМ Експрес“.

    Сделката

    Според съобщението „Спиди“ е подписало споразумение да придобие 100% от румънската „Дайнамик парсъл дистрибюшън“ и „Геопост България“. Дружествата са дъщерни на GeoPost. Френската група е основен собственик на международната куриерска компания DPD, с която „Спиди“ си партнира от 2010 г.

    Придобиването на тези дружества ще стане с увеличение на капитала на „Спиди“, чрез което и GeoPost ще придобие 25-процентовия дял в българския куриер и опцията за мажоритарно участие през 2020 г., т.е. след шест години. В съобщението си „Спиди“ са посочили, че „необходимите средства за придобиването на дружествата и инвестиционната програма за Румъния са на стойност от 30 млн. лв.“, като всички средства по сделката ще дойдат както от увеличението на капитала, така и от дългосрочен заем.

    В момента основен акционер в „Спиди“ е основателят й Валери Мектупчиян чрез дружеството си „Спиди груп“. Куриерската компания е публична и акциите й са листвани на Българската фондова борса от 2012 г. Свободно търгуемият им дял е под 5% от капитала по последна информация от отчетите му. А пазарната му капитализация е около 100 млн. лв.

    Сделка ще бъде реализирана при оценка за компанията от 8 пъти оперативната й печалба (EV/EBITDA), посочват още от „Спиди“. Коефициент от 8 пъти оперативната печалба е сравнително добър за сектора, тъй като компании в бранша имат и по-ниски. В същото време обаче показва, че текущата пазарна цена на акциите на компанията на българската борса е сравнително справедлива. При 13.6 млн. евро оперативна печалба преди данъци, лихви и амортизация, т.е. EBITDA за 2013 г., оценката за цялото предприятие е 108.5 млн. лв. Като се вземат предвид дългът и паричните средства на дружеството, това отрежда оценка за цената на капитала му от около 107 млн. лв., или не много повече от текущите нива, на които се търгува в момента „Спиди“ на борсата. След обявяването на сделката акциите на „Спиди“ поскъпнаха с малко над 4% до 23.3 лв. за брой, или около 104 млн. лв. пазарна капитализация.

    Голяма крачка напред

    Като цяло партньорството с една от водещите европейски компании в куриерския бизнес дава възможност на „Спиди“ да изпълни плановете си за експанзия на пазара, включително извън България.

    „Очакваме тази транзакция да бъде добра основа за нашето развитие в региона в момента. Със сигурност ще са необходими повече от две години, за да направим по-големи крачки“, каза изпълнителният директор и основен акционер в „Спиди“ Валери Мектупчиян пред „Капитал Daily“. По думите му предстои да се внесе проспект за увеличение на капитала на дружеството в Комисията за финансов надзор, в който ще бъдат описани точните параметри по всяка страна от сделката, а опцията за мажоритарен дял в „Спиди“ той определи като стандартна. По подобен начин, но в по-кратък срок, Австрийските пощи придобиха мажоритарен дял в „МиБМ Експрес“.

    В официалното съобщение от „Спиди“ допълват, че чрез сделката ще могат да реализират плановете си за регионално развитие. Допълнително придобиването ще даде възможност компанията да се фокусира върху консолидирането на българския и румънския пазар, „като предоставя интегрирани логистични услуги на клиентите си от двете държави“. „Спиди“ ще има и директен достъп до сухопътната мрежа на DPD в Европа като пълноправен член“, пише още в съобщението.

    „Спиди“ и DPD имат партньорство от 2010 г. и с помощта на международната компания българското дружество извършваше доставките си зад граница. Самата DPD е на българския пазар от десет години чрез дъщерното си дружество „Геопост България“

    Пазарът

    През миналата година „Спиди“ има 27% пазарен дял, което я нарежда в топ 5 на куриерските компании в България. Точни данни за дяловете на останалите все още няма, тъй като Комисията за регулиране на съобщенията публикува данни едва в средата на следващата година. За 2012 г. „Спиди“, заедно с останалите четири най-големи дружества са имали 67% дял общо. Според същия доклад приходите на целия пощенски пазар в България нарастват през 2012 г. спрямо 2011 г. с 6% до 245 млн. лв., а увеличението се дължи най-вече на т.нар. неуниверсална услуга, и по-специално на куриерския бизнес, който реализира приходи от 161 млн. лв. Или на него се падат 65% от пазара на пощенски услуги.

    Самото „Спиди“ обаче расте с повече от средното за пазара последните години. През 2013 г. компанията отчита рекорден ръст в приходите си от куриерски услуги от малко над 20%. Увеличението е както при бизнес клиентите, така и при индивидуалните. В последната година присъствието на компанията на пазара на малки пратки се увеличи и чрез мрежата от гишета в търговски обекти Speedy Parcel Shop. Така куриерът стъпи директно в центровете на много по-малки градове, в съвсем малки населени места и в квартали на големите градове. За миналата година външните пазара са донесли 8% от приходите на „Спиди“.

    През лятото на миналата година от „Спиди“ съобщиха, че проучват възможността да купят дялове от местни дружества в Сърбия, Македония и Румъния и така да разширят бизнеса си към съседни държави. Тогава по информация от ръководството все още не е имало сериозни преговори, а само проучвания и Румъния ще е приоритетна пред другите две държави. До момента „Спиди“ присъстваше на румънския пазар с доставки, като ползваше за партньор DPD. Намеренията, заявени скоро след публичното предлагане на „Спиди“, бяха за по-сериозно присъствие на румънския пазар, тъй като държавата е член на ЕС, няма граници, транспортирането е много по-лесно.

    По време на стартирането на търговията с акциите Валери Мектупчиян каза, че по техни оценки за разширение на бизнеса в Румъния ще са необходими около 10-15 млн. евро. Още тогава увеличение на капитала през фондовата борса беше обявено като опция. Излизането на БФБ беше с вторично предлагане и досега „Спиди“ не е правила набиране на капитал от външни инвеститори. Борсовият дебют на компанията през 2012 г. я оцени на 76.3 млн. лв. Миналата година дружеството увеличи капитала си от 1.48 млн. лв. до 4.446 млн. лв. с част от печалбата за 2012 г.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *