Хампарцумян: Банките са добре, тревожи ни бюджетът

Директна намеса на държавата за лихвите е наивна идея. Това заяви Левон Хампарцумян, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на “Булбанк“ в интервю за БГНЕС. Никога държавата не е разглеждала сериозно такава алтернатива, според него.

Въздействие върху лихвите може да се осъществи чрез подобряване на икономическата среда и перспективите пред икономиката. „Така че индиректно, това е възможно, но директна намеса и определяне на лихвени нива – това е наивно“, каза Хампарцумян.

Банките са стабилни, твърди той. “Регулативните мерки, които бяха взети преди 10 години, направиха системата много по-устойчива, по консервативно регулирана. Освен това кризите исторически никога не са едни и същи, винаги повод става нещо друго, не предишните причини, които обикновено са направени, по начин, че такава криза повече никога да не се повтори“, каза той.

Левон Хампарцумян приема нарастването на дефицита в бюджета като недобро. “Това е нещо, с което трябва много бързо и решително да се преборим и тъй като очевидно приходите няма как да нараснат значително в краткосрочен план, трябва да съкращаваме разходите. Публичните разходи трябва да се съкращават и трябва да се правят за съжаление тежки непопулярни реформи, които да доведат до значително устойчиво съкратени разходи при запазване и увеличаване на публичните услуги, които ползваме“, заяви Хампарцумян.

Според него опасенията за съществуването на еврото са много преувеличени. “Има трудности в поведението и дисциплината на различните страни, но мисля, че това по скоро ще доведе до мерки, които ще консолидират икономическата власт в ЕС и в еврозоната, отколкото разпадането й“

По отношение накурса на еврото той припомня, че валутата беше стигнала до 0,8-0,9 спрямо долара, така че сега поевтиняването й е един стимул на европейските икономики. СпоредХампарцумян то е и отговор на хората, които искаха да реформират борда, т. е да девалвират лева. Всъщност лева заради свързаността си с еврото е девалвиран с 20 % в последните няколко месеца и виждате, че в крайна сметка тази девалвация не доведе до някакъв скок в икономическото ни развитие, каза Левон Хампарцумян.

“Предприемачите са тези, които ще ни извадят от кризата. Това са хората, които имат апетит към поемане на рискове, предприемчивост за нови бизнеси, които са съгласни да наемат хора и да се грижат за тях“, заяви икономистът. Според него данък лукс е наивна и популистична идея, а вдигането на данъците е въпрос на обществен консенсус. Според Хампарцумян обаче относително ниските данъци са по-добрият вариант.

“Това означава, че публичните услуги ще разполагат с по-ограничени средства, тогава отговорът е да ги направим по-ефективни, т.е същите пари, които харчим за това да ни дават по-високи резултати. Именно това е смисълът на реформата в публичната администрация или публичните услуги, които всички ползваме“, заяви Левон Хампарцумян.

Според него няма опасност да се повтори гръцката ситуация у нас. “Не бива да забравяме, че гръцката икономика е 10 пъти по-голяма от българската като брутен национален продукт, тя е доста по-развита и по-богата икономика, въпреки че гърците са малко повече от нас, те са десетина милиона. Разбира се, това, което става в Гърция, трябва да ни служи като обица на ухото“, каза Хампарцумян.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *