Царево ще бори финансовата криза със заем

Тенденцията българските общини да гарантират бюджетите си и финансовата си стабилност с банкови заеми обхвана и община Царево. Вначалото на годината общината прие антикризисна програма и обяви мерки за стабилизиране на бюджета.
Първата крачка беше да се стимулира събираемостта на данъчните приходи. Акцентът беше поставен върху задължения към общината над 1000 лв. и просрочени за повече от една година.
В резултат на проверките на местната данъчна администрация бяха събрани допълнителни приходи от недекларирани имоти за около 300 хил. лв.
За останалите длъжници беше открита процедура по принудително събиране, за което ще се търси съдействието и на частни съдебни изпълнители.
Втората антикризисна мярка е свързана с ограничаване на административните разходи на общината за телефонни разговори, консумативи и командировки.
Спряно е назначаването и на нов персонал, като незаетите щатни бройки се блокират. Съкращения засега не се планират.
Голямата дилема пред общинското ръководство е дали да се ограничат разходите по капиталовата програма, като от нея отпаднат редица обекти, или да се търсят източници на финансиране.
Според кмета Арнаудов инвестициите в общинска инфраструктура –улици, водопроводи, канализация, а също и благоустрояването на съставните селища, косвено ще повлияят върху всеки жител на общината, тъй като ще привлекат допълнителни туристи, ще увеличат приходите от туристическа дейност и ще разкрият възможности за нови работни места.
Затова и към момента не се предвижда да отпаднат обекти от инвестиционната програма на общината.
За да се гарантира финансирането на общинските инвестиции за тази и следващата година, общината ще прибегне до банково финансиране в размер на 3 млн. лв.
Общинският съвет прие предложението на кмета Арнаудов за банков кредит на редовното си заседание на 31 юли, като за целта няма да се ипотекират общински имоти, а за гаранция ще се използват бъдещи вземания на общината.
Кредитът ще е с гратисен периодшест месеца и ще е с фиксирана годишна лихва от 7,5%.
Общината няма да заплаща такси по управление и обработка на кредита. Предстои процедура по избор на финансираща банка.
Кметът Арнаудов коментира, че интересът от страна на банките отсега е голям, тъй като община Царево има много висок кредитен рейтинг и се ползва с доверие.
Предвижда се част от средствата да бъдат насочени към подобряване на училищната инфраструктура и подновяване на отоплението в детските градини.
„Няма да допуснем животът в общината да замре в очакване да премине бурята. Няма да позволим и да се върнем в безвремието на 90-те години, когато бяхме дълбоката провинция на Черноморието“, зарича се кметът Арнаудов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *