Цените на имотите се покачват леко през първото полугодие

Цените на жилищните имоти в София са били стабилни през първото полугодие, като в повечето квартали разликата е около 2-3%. Това е един от основните изводи на агенцията за недвижими имоти „Адрес“ за пазара.

Макар и през последните години да се наблюдава ръст на цените на жилищата, спадът на лихвите и повишението на доходите в столицата правят покупките по-достъпни за населението, отбелязва Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес недвижими имоти“.

Цените – плавно нагоре

От края на 2016 г. до средата на тази година цените не са се вдигнали твърде осезаемо в София, сочат данните на „Адрес“ от реално сключени сделки. Най-високо изменение се наблюдава при жилищата в „Красно село“, „Манастирски ливади“, „Люлин“, „Света Троица“ и „Суха река“. Промяна няма в цените в „Дружба“ и „Овча купел“, а съвсем леко надолу са паднали цените на имотите в кварталите „Обеля“, „Сердика“ и „Свобода“.

Част от пазара на жилища все пак е в застой и това са тези, които се предлагат на надпазарни цени, посочват от агенцията. „При средна цена от 1150 евро на кв.м в „Лозенец“ вече немалко собственици оферират жилищата си на над 1800 евро. Това е с около 60% над средната пазарна стойност. Действително, ако даден имот притежава някои съществени предимства – престижен район, хубава гледка, функционално разпределение, луксозно обзавеждане, той може да бъде продаден на цена, по-висока от средната за пазара. Но обосновано решение е тя да бъде по-висока с 20-25%, не със 60%“, обяснява Павлов.

Според агенцията до края на годината пазарът ще продължава да е активен със стабилни цени и умерен ръст на ипотечното кредитиране. Покачването на активността ще зависи от това дали продавачите предлагат имотите си на съобразени с пазарните условия цени, смятат експертите.

Жилищата са по-достъпни

Закупуването на жилище в София е по-лесно, отколкото преди пет години, въпреки че средната цена за квадратен метър е по-висока, смятат експертите от „Адрес“. През 2012 г. цената е била 1465 лв., а сега е 2000 лв.

Два основни фактора, които допринасят за достъпността на покупките през последните пет години, са повишението на заплатите и понижението на лихвите. От една страна, средната заплата в София се е повишила за периода от 1000 лв. на 1370 лв. Другият показател, който играе важна роля, са лихвите по ипотечните кредити, които предлагат банките. Преди пет години те са били 9.24%, докато в момента са паднали почти наполовина.

По изчисления на „Адрес“ през 2012 г. ипотечната вноска е била 98% от средната работна заплата за София, докато тази година тя е 78%. „Препоръчителният дял на кредита от месечния доход трябва да бъде около 30% или най-много 40%. Числата сочат, че семейство с двама работещи в него днес вече може да си позволи стандартно тристайно жилище от 100 кв.м, макар и да е на границата на финансовия комфорт. Нещо, което преди пет години беше трудно постижимо“, казва Георги Павлов, информира capital.bg.

„Трябва да се има предвид, че лихвите по кредитите скоро ще спрат спада си, а имотите към момента са на стабилни цени. Т.е. общата картина ще се запази сходна с настоящата, поне в краткосрочен план“, обяснява още Павлов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *