Челен опит: Пакет от социални мерки срещу безредиците в Чили

Чилийският президент Себастиан Пинера обяви вчера пакет от социални мерки, за да сложи край на протестите, които разтърсват страната от пет дни заради увеличението на цената на билетите за метрото в Сантяго, съобщиха Франс прес и ТАСС.Социалните мерки включват 20 процентно повишение на минималната пенсия, замразяване на цената на тока, частично покриване на разходите за лечение, намаляване на цените на лекарствата и установяване на минимален гарантиран доход за работещите.
„Ние ще внесем за разглеждане в Конгреса тези социални мерки и ще започнем изпълнението им, когато правителството получи тази възможност“, заяви Пинера в реч, която бележи рязък завой спрямо последните му твърди изявления към демонстрантите.
Шейсет и девет годишният десноцентристки президент помоли сънародниците си да простят на правителствата, както леви, така и десни, че не са успели да вземат по-рано мерки за ограничаване на дълбоките неравенства в петата най-голяма икономика в Латинска Америка, предаде Ройтерс.
„Вярно е, че проблемите се натрупаха от много десетилетия, а различните правителства не бяха способни да признаят тази ситуация в цялата й величина“, заяви Пинера. „Аз признавам и се извинявам за тази липса на визия“, добави той.
Протестите, които прераснаха в безредици и стълкновения с полицията, избухнаха в Сантяго на 14 октомври и постепенно обхванаха цялата страна. Президентът обяви извънредно положение в столицата и други градове и отмени повишението на цената на билетите за метрото, но протестите продължиха, подхранвани от народното недоволство срещу икономическите и социалните условия в страната и неравенството. По данни на властите, в резултат на безредиците са загинали 15 души.

За борба с безредиците бяха мобилизирани повече от 8 хиляди военни и полицаи, които се изправиха срещу тълпата с водни оръдия. Няколко компании отмениха полетите си до Сантяго, а от съображения за сигурност учебни заведения и банки останаха затворени. Ситуацията в Чили не е била толкова сериозна от години, а полицейски час е имало за последно в края на диктаторския режим на Пиночет.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *