Четири сезона гледаме гръцкия сериал “Глупост и тъпота”, на петия ще плачем

А и пораженията може да са стотици пъти по-големи от тези на наводненията в страната и потопа в село Бисер. Те неминуемо ще ни засегнат, но нека мислим “за спуканата и неподдържана стена” сега, а не като придойде водата.
Сагата за Гърция продължава четвърта година, а от две се водят преговори за спасителни мерки и пари, които те искат, а Европа вече не ще да подарява. За този период свършиха незнайно колко турски (сърцераздирателни) сериали и само “Дързост и красота” продължава, ако някой го гледа! За сметка това гледаме вече четири сезона гръцкия сериал “Глупост и тъпота”. Засега само гледаме, но скоро можем и да заплачем, защото ще боли. От какво?
Ангела Меркел и Саркози официално, час по час, казват, че Гърция е част от Еврозоната и я искат там, но неофициално цяла Европа не иска Гърция там. И вече холандският премиер съвсем отговорно излезе и каза, че и за Гърция, и за Европа е по-добре съседката да излезе от Европейския валутен механизъм. А това значи фалит и връщане към драхмата. Толкова ли е страшно? Още повече,  че в самата Гърция отдавна голям процент от населението с типичния за неразбиращия и неук човек инат искат да отпадне еврото, като не разбират как си плетат примката, на която сами ще се обесят! Положението сега е такова, че Европа иска да ги спасява – те не щат. Искат само пари, а не и реформи. Като излязат, проблемът си става основно техен, на частните банки и само имиджов за Европа. Проблемът на давещия се е проблем на самия давещ се!
Какво друго ще загуби Гърция?
Ще поемат сами управлението на един прогнил и пробит кораб, който успешно се пълни с вода. Ще има хиперинфлация, ще има бедност в пъти по-голяма от тази, която им се предлага в спасителния план на Европа. Сега трябва да орежат заплатите на държавните служители с  20%, после всички заплати ще паднат главоломно. Тогава точно тези, които сега се борят срещу помощта от Европа и искат драхмата като израз на суверенитет, ще спестяват в евро и долари и ще бягат от националната си валута. Заради по-малката част ще плаща цялата. Какво ни касае нас?
Понеже банковата им система е пълна с държавен дълг, анализаторите в цял свят прогнозират фалит или национализация. И в двата случая това ще е такъв финансов трус, че ще ни разлюлее силно или по-силно. Никой не знае по коя скала и с какъв магнитуд. Но трусът предстои. Чакайте разклащане.
Над 20% от нашата банкова система е гръцка. По тези канали ще се прехвърли и у нас проблемът.
България не може да си позволи да фалира една средно голяма банка, а пък четири? Въпреки това този сценарий е най-краен и най не се очаква. Но те и в с. Бисер нищо не очакваха. Дори и при национализация, за българската банкова система ще има шок. Това е външен фактор, които съчетан с това, че 2012-а ще е най-кризисната за банките от вътрешни фактори, ще засили негативите върху банките, а чрез тях и върху нас! Маржът между лихвите на привлечен и отдаден капитал ще расте, за да увеличат печалбата. Това ще е необходимо, за да може банките да имат достатъчно пари за такива “черни гръцки” дни. И сега, въпреки натиска за сваляне на лихвите по кредитите, в няколко банки тече тяхното повишение. Съчетано с допълнителни банкови хитрини, като комисиони, банкови “капани” и т.н., това значи, че ще плащаме повече за кредита, а ще получаваме по-малко за депозита. Благодарим ви, братя гърци!
Отчайващата несигурност в Гърция и непредсказуемост на гръцките политици води и до бягство на гръцки пари в България, сега и в бъдеще. Но дали този ефект ще компенсира? Ще разберем скоро. За Европа, а и в частност за нас, ще е добре, ако гърците излязат от Еврозоната. Първо еврото ще се стабилизира. Най-закъсалата страна, с най-голям дълг 359 милиарда евро (159% от БВП) ще излезе. Общата задлъжнялост на цяла Европа, която е 87%, ще падне, макар и с малко. Ще паднат лихвите на закъсалите Италия, Испания, Ирландия, Португалия и всички други, включително и Франция!
Икономиките ще поемат нагоре, а с тях и ние.  България чака Европа да се съвземе, за да го стори българската икономика 5-6 месеца по-късно. Нали всички това искаме? Тази криза най-сетне да свърши! Т.е. това е добро за нас, но съчетано с прекия удар от гръцката банкова система, не се знае сумарно какъв ще е ефектът!
И какво толкова не могат да се разберат в Гърция, та ние ще страдаме? Искат да им махнат 13 и 14 заплата. Да намалят минималната работна заплата от 751 евро на 600 евро. У нас такива пари взимат добре заплатените, а у тях – най-бедните! Дори като вземем предвид цените, пак разликата е огромна! Частните банки искат да им опростят половината дълг, около 150 милиарда евро, а останалото да е с лихва 4%.Толкова, че и повече плаща Испания, която не е банкрутирала. А гърците не искат. В момента като държава никой не иска да им дава пари, и то при цена 18%.
За цялата си нова история Гърция е фалира толкова пъти, че явно им е станало навик. Това ще е за 5-и или 6-и път. Но винаги те са прави и винаги някой им е крив. Сега е Германия. Същевременно в тяхната банкова система има спестени в момента над 300 милиарда евро. 100 милиарда са изнесени после последните 3-4 години, а само 2011 г. те са 16 милиарда. Толкова, колкото са нашите общи български спестявания при върховата 2011 година! По данни на гръцката преса те имат 200 милиарда евро изнесени в предишни години. Или спестителите могат да разчитат на над 500 милиарда евро в момента, срещу само 16 наши. Т.е. те могат да си платят целия външен дълг и да им останат около 300 милиарда евро. Е, не мога да им съчувствувам на гърците! И не искам аз и държавата ми да понасяме удари заради тях! И всичко това, защото смятат, че номерът им ще мине и този път. Е, няма.
Така че гответе се за “приливна вълна” и опасности с неочакван край. И всичко това, защото гърците не искат да съкратят държавни служители, защитавани от синдикатите, а те от партиите. Така погледнато, дори нашата политическа класа е много по-отговорна и свястна. Има много гърци, които знаят какво трябва да се направи, но както и там, и у нас, а и по целия свят, никой не слуша умните и можещите.
От тези нагледни гръцки уроци е хубаво да си вземат поука всички, от Бойко Борисов до последния българин. Не правете като тях, за да не станете… банкрутирали! Гъз глава затрива, е казал българският народ.

Светозар Гледачев, финансов анализатор       /препратено от читател/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *