Привличаме 80% от големите инвеститори

Йордан Радев, изпълнителен директор на Международен панаир – Пловдив

– Г-н Радев, тази година има огромен интерес към панаира. Успяха ли да се включат всички желаещи да участват фирми?

– За съжаление над сто фирми се отказаха от участие заради недостиг на изложбена площ. Те останаха с нагласата и надеждата да бъдат сред участниците в следващия есенен панаир. Тази година постигнахме пик в капацитета на панаира. В много скоро време бордът на директорите трябва да предприеме много по-драстични мерки за увеличаване на изложбената площ.

– Има ли конкретни идеи за това?

– Колегите ми от отделните дирекции и управления вече направиха няколко предложения. Например има един терен в източната част на панаира, където са разположени няколко наши склада за работно облекло, канцеларски материали. Там може да се оформи една открита изложбена площ. Отделно 21-ва и 22-ра палата могат да се преустроят с двустранни входове и да се разшири изложбената им площ. Много бързо ще започнем проектирането на нова 12-а палата. Съществуващата сега е изключително малка и затова се използва неефективно. На нейно място може да се направи палата с площ 8-10 хиляди кв. м. Може би за постоянно ще бъде променен и обликът на панаирното езеро, така че там също да се осигури допълнителна изложбена площ в центъра на изложението. Това са предварителните ни нагласи. Смятаме, че през следващата година ще можем да дишаме малко по-спокойно. Защото сега сме на ръба на всякакви разпоредби – и за ходовите пътеки, и за противопожарните кранове. Официално регистрираната ни изложбена площ в UFI (Международната асоциация на изложбената индустрия) до миналата година беше 100 000 кв. м, сега реално имаме 115 000 кв. м. С планираните промени откритата площ ще се увеличи с не по-малко от 15-20 хил. кв. м, на които можем да направим една добра изложбена площ за салоните „Машиностроене“ и „Строителна техника“.

– А как бихте използвали свободните 50 дка общинска земя между панаира и река Марица, ако общината ги апортира в дружеството?

– Най-малкото автомобилният салон ще бъде изнесен на крайбрежния булевард. Ще бъдат направени атрактивни изложбени площи. В същото време ще се освободят 11 дка и вътре в панаира. В по-далечна перспектива там могат да се направят изложбени палати, които с топли връзки над пътя могат да бъдат приобщени към панаира.

– Рекордното участие на автосалона ли ще е най-атрактивно за посетителите тази есен?

– Не вярвам, че някой може да определи кое ще е най-атрактивното нещо на есенния панаир. Дали ще е колата „Мазерати“ или „Порше“, дали ще бъде машина или услуга, не може да се гадае. Ако съдя по заявките за златни медали, които са дали фирмите, има изключително интересни предложения. Но повечето от тях са на технически език и са атрактивни за специалистите. Очакват се много нови неща и световни премиери на отделни продукти.

– Турция е страна партньор на есенното изложение. Какво е участието на южната ни съседка?

– Тук участват 146 турски фирми, настанени в две палати. Турция се оказа една изключително интересна страна. От близките ми контакти с организаторите видях, че много турски фирми отдавна са на европейския пазар, много преди нашите фирми. Работят като субконтрактори със западни фирми в области като автомобилостроене, машиностроене, строителство. Турция има интерес да навлезе в строителството на наши инфраструктурни обекти, чрез нас да работи и за своя имидж за Европейския съюз. Затова е съвсем нормално, че тук ще пристигне техният министър на икономиката г-н Кюршад Тюзмен. Ще има и много наситена делова програма от турска страна – конференции, кръгли маси и други мероприятия.

– Забелязва се засилен интерес за участие от чуждестранни фирми. Може ли да се каже, че той се дължи на предстоящото влизане на България в Европейския съюз?

– Безспорно е, че вече ни смятат за страна, член на ЕС. Другото по-важно нещо е, че ние сме държава, която много допринася за създаването на контакти и търсенето на нови пазари извън Европейския съюз. Имаме предварителни данни, че над 80% от големите инвеститори в България и района на Балканите са минали през пловдивския панаир. Няма друго място, където те да видят българския бизнес и да се ориентират в пазара.

– Имате ли наблюдения според заетите изложбени площи кои браншове се развиват по-бързо през последните години?

– Строителство, строителни машини и материали, машиностроене и енергетика. Това касае и нашите, и чуждестранните фирми. Тези отрасли вървят много добре и в тях е бъдещето.

– Очаквате над 150 000 посетители на изложението. Какво трябва да знаят хората, които идват да разгледат панаира?

– За първи път ние застраховаме нашите изложители и посетители против злополука и смърт. За първи път целият панаирен терен – открит и закрит, е обхванат от записващи камери. Над 300 души от специализираните служби ще се грижат за сигурността на гостите.

– Предвиждате 20% увеличение на цените за участие в панаирните изложения от следващата година. Как това се приема от изложителите?

– Чуждите изложители дори гледат на повишението със снизхождение, защото все още сме далече от средноевропейските цени. От нашите фирми също няма някакъв отпор за това уеднаквяване на цените за чужденци и българи. Предвидили сме сериозни отстъпки при участие с браншови организации и стопански асоциации, така че реално за тях увеличението ще е с 6-7 процента.

– Какво си пожелавате лично вие преди старта на панаира?

– Бих искал всичко да мине гладко като организация и да се сключат много договори. И през тази седмица докладът на Европейската комисия за България да бъде положителен и това да е последният ни панаир пред вратата на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *