Чужди компании имали интерес към АЕЦ“Белене“

Китайски компании, американски фонд и още една европейска компания са проявили интерес към строителството на АЕЦ „Белене”.

Засега обаче разговорите са проучвателни, тъй като няма параметри на евентуална оферта. Това каза в студиото на БНТ Валентин Николов, депутат от ГЕРБ.

Според него, парламентът не е отхвърлил решението на референдума по темата за нова енергийна ядрена мощност. „Само че вместо втора АЕЦ, решихме да правим 7-ми реактор в „Козлодуй”, допълни той.

Николов бе категоричен, че държавата има активи и трябва да реши дали да прави и по какъв начин втора атомна централа. „В света има евтини кредити, трябва да закрием въглищните централи и ще ни трябват нови капацитети за еленергия”, каза още депутатът. Той смята, че „частен инвеститор е много подходящ за изграждането на „Белене”.

„Руските заводи работят на три смени по нашия реактор и директорът от руското предприятие обеща до 15 декември да са готови”, каза Николов. Според него, единственият, който трябва да разреши строителството е нашият регулатор и няма проблем да се вземат необходимите документи в кратък срок.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *