Шест глобални банки обединяват силите си за създаване на криптовалута

Шест от най-големите банки в света се присъединяват към проект за създаване на нова форма на цифрова парична наличност. Те се надяват тя да стартира през следващата година като целта е да се използва за незабавни плащания и клиринг по сделки с ценни книжа, пише Financial Times.

Barclays, Credit Suisse, Canadian Imperial Bank of Commerce, HSBC, MUFG и State Street обединяват усилията си, за да развият криптовалутата „utility settlement coin“ (USC, практична парична единица за разплащане). Тя беше създадена миналата година от швейцарската банка UBS съвместно с Clearmatics Technologies. До този момент към проекта са се присъединили BNY Mellon, Deutsche Bank и Santander.

Сега проектът навлиза в нов етап – участниците се стремят да задълбочат обсъждането на USC с централните банки и да работят по допълнителни мерки за защита на новата криптовалута.

„Ние сме разговаряме с централните банки и регулаторите и ще продължим и през следващите 12 месеца с цел частично пускане на валутата към края на 2018 г.”, заяви ръководителят на стратегически инвестиции и иновации в UBS Хайдър Джефри.

Единната криптовалута USC ще се обменя за най-различни традиционни валути в зависимост на потребностите на участниците в сделката, информира economic.bg.

Блокчейн технологията първоначално изплаши банките, които я смятаха за ненадеждна. Въпреки това, след внимателна преценка финансовите компании намират нови начини за използване на блокчейн за различни операции.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *