Шефът на влиятелния институт ZEW разкритикува политиката на ЕЦБ

Политическите ходове, обявени от ЕЦБ миналата седмица станаха обект на мощни критики днес, като директорът на влиятелния германски институт ZEW изрази детайлно опасенията си за растящите цени на активите, които според него създават опасни балони.

Клеменс Фюст, от базираната в Манхайм организация, която е най-популярна с множеството си икономически индикатори, за измерването на сантимента, коментира пред германското издание Handelsblatt, че еврозоната е пред „повратна точка”.

„Имам лошо предчувствие за това… Опасявам се от опасността от нови балони, които ЕЦБ създава с политиката си на евтини пари”, казва той пред вестника.

„Имаме всички съставки на балон: цените на имотите и на фондовата борса продължват да растат, а на облигационните пазари доходностите падат, въпреки високия риск”.

При инфлация в еврозоната, която е на 0.5% и безработица при 11.7% и банково кредитиране, което не достига до реалната икономика, ЕЦБ реши миналата седмица да излезе с един от най-стимулативните си „пакети”.

Банката понижи лихвите по депозитите и кредитите и се подготвя за програма за покупка на активи и за нови евтини заеми и заяви, че ще спре да „стерилизира” досегашната ликвидност – т.е ще забави изтеглянето на отпуснатото преди време кредитиране.

Фюст коментира пред Handelsblatt, че смята, че има 95-процентова възможност да видим и програма за количествено облекчаване, предвид това, че обявените миналата седмица мерки вероятно ще се окажат недостатъчни.

Тази програма потенциално може да се превърне във върха на айсберга и да поведе фондовите борси към опасни територии.

„За да се справят с кризата, правителствата в Европа трябва да действат, ЕЦБ не моге да се справи сама”, добавя той, визирайки нуждата от структурни реформи, за да се стимулират собствените икономики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *