Ще се откаже ли и Иран от шистовия газ

Евтиния петрол намалява цените на природния газ, което от своя страна прави непривлекателно производството на газ от шисти. Дори и родното място на „шистовата революция“ САЩ ,в момента страда и е на кръстопът.

В Европа все още индустриалците спорят с еколозите. Вдигането на санкциите срещу Иран, който възнамерява да увеличи след вдигането на санкциите доставките на петрол за световния пазар променя пазарите. Това допълнително ще доведе до понижаване на цените на петрола, а след тях, и тези на газа, което ще направи проектите за шистов газ нерентабилни.

Възхода на шистовия газ, за който говорихме доскоро, явно започва да отслабва. Според експерти шистовите ресурси в света,достигат до 200-450000000000000 кубически метра. Досега в по-голям мащаб ги овладяват само САЩ, но дори и там, бумът в производството намалява.

Европа се страхува от шистовия газ

В Европа все още не се наблюдава никакъв напредък в развитието на производството на битумините шисти. Полша, която преди време обяви, че има голями резерви от шистов (според различни оценки, 300000000000-5000000000000 куб. М),покани световните добивни лидери, като Chevron, ExxonMobil и Royal Dutch Shell.Оказа се, че те не са доволни от резултатите от проучвателните сондажи. Сега шистов газ в Полша, търси само една малка петролна фирма. По същите причини Chevron спря на шистовия си проект в Румъния .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *