Юнкер: Спирането на еврофондовете е отрова за континента

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес, че е против предложението на Германия да се обвърже достъпът до еврофондовете с условието страните членки да се придържат към принципите за върховенството на закона, предаде Ройтерс.При обсъждането на реформата на ЕС, свързана с излизането на Великобритания от блока, германското правителство е излязло с предложение да бъде замразен достъпът до европейски средства на държавите членки, неизпълняващи стандартите на ЕС за върховенство на закона, според документ, видян от Ройтерс. В него се казва, че страни членки на ЕС, които не изпълняват стандартите на ЕС за върховенство на закона, могат да изгубят достъп до еврофондовете. Това гласят германски предложения за реформа на системата за кохезионно финансиране. „Трябва да се проучи възможността дали получаването на средства от кохезионните фондове не може да се обвърже с придържането към фундаменталните принципи на върховенството на закона“, се посочва в документа. В него се предполага, че плащанията на страни, които игнорират препоръките за реформи на Европейската комисия, могат да бъдат блокирани. Германия е най-големият донор в бюджета на ЕС и кохезионните фондове и като такъв разполага със значителна тежест в дебата за достъпа до тези средства.

На въпрос на европейска конференция в Берлин дали подкрепя германското предложение Юнкер заяви: „На мнение съм, че не трябва да се постъпва така.“ Такава процедура би била „отрова за континента“, посочи Юнкер, допълвайки, че Европейската комисия има други начини да даде да се разбере, че солидарността не е еднопосочна улица.
Той също така каза, че най-спешната задача пред ЕС е окончателното оформяне на капиталовия пазар и банковия съюз до 2019 г. и че задълбочаването на сътрудничеството в еврозоната трябва да стане по-късно.
Мисля, че не трябва сега да се съсредоточаваме прекалено върху задълбочаването на валутния съюз, посочи Юнкер. Той добави, че предложенията, представени от Европейската комисия вчера, за съвместен бюджет и общ финансов министър за еврозоната целят главно да бъде започната дискусия.
Преди да бъдат създадени нови институции и нови роли, страните от ЕС трябва да се споразумеят за това какви точно са основните им задачи, каза той.
Юнкер повтори, че Европа трябва ясно да покаже на САЩ, че излизането от Парижкото споразумение за климата не е праволинеен процес, допълвайки, че пълното излизане от споразумението ще отнеме три-четири години.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *