Американският долар е на ръба на „зашеметяващ срив“, твърди икономистът.

Според Сент Онж, процесът на дедоларизация вече е започнал, като дялът на долара в световните резерви ще намалее от 73% през 2001 г. до едва 47% през 2021 г. Той смята, че американските санкции подхранват тази тенденция, като дава за пример замразяването на $300 милиарда в руската централна банка след като страната предизвика война с Украйна.

Сент Онж твърди, че държавите се отказват от долара и се насочват към алтернативни носители на стойност, като златото и еврото, поради глобалното осъзнаване на риска от санкции. Той предупреждава, че ако тази тенденция се запази, може да настъпи пълен срив в качеството на живот на обикновените американци. Сент Онг прогнозира рязко покачване на инфлацията, катастрофално понижаване на американския стандарт на живот и спад на световния авторитет на страната.

Неотдавнашните събития показват, че предупреждението на Сент Онж може да се окаже прозорливо. Аржентина, страна с финансови затруднения, наскоро обяви, че ще плаща за китайския внос в юани, а не в долари. Този отказ от американския долар следва подобни стъпки, предприети от други държави през последните години, включително Русия, Иран и Венецуела. Междувременно се съобщава, че страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) работят по създаването на нова валута, която да не зависи от щатския долар. Поне още шест държави искат да се присъединят към алианса.

Сент Онж заключва, че упадъкът на щатския долар не е бъдещ страх, а настояща реалност, като „зашеметяващият срив“ вече е в ход. Той предупреждава, че ако тенденцията не се обърне, последиците за САЩ могат да бъдат тежки.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *