Американското правителство спасява AIG

Нов ден – ново изкупуване – така се поздравяват икономистите в САЩ, коментира Associated Press. Рано тази сутрин стана ясно, че американското правителство ще спаси изправената пред фалит American International Group или просто AIG – на застрахователната компания ще бъдат отпуснати 85 млрд. долара. В замяна правителството получава 79,9 на сто от капитала на застрахователя и правото да сменя управляващите мениджъри.
За втори път през този месец правителството на САЩ изкупува изпаднала в затруднение финансова компания. В началото на месеца Fannie Mae и Freddie Mac получиха подобна подкрепа. Всъщност това е второто изкупуване на за тази седмица, след като в понеделник Bank of America съобщи, че е купила Merrill Lynch, за да я спаси от банкрута.
Въпреки че в началото на седмицата американското правителство се обяви против спешни мерки за спасяването на компанията, вчера то обърна курса си на действие, след като стана ясно, че AIG е изправен пред фалит, пише ipo.bg. Застрахователят ще получи 85 млрд. USD заем от Фед, с който ще трябва да укрепи позициите си. С тези пари AIG ще трябва да покрие облигациите си, казват от Фед. Според представители на американската банка части от застрахователя ще бъдат продадени заради дълговете му.Според оповестените мерки правителството получава 79.9% дял от AIG, а сегашният главен изпълнителен директор на компанията Роберт Вилумщад ще бъде сменен от пенсионирания шеф на Allstate Едуард Лиди. Правителството има право и на вето върху изплащането на дивиденти на акционерите, които вече понесоха един удар от над 79% спад в цената на книжата на компанията. Действията на Фед най-вероятно е спомогнат за избягването на нов колапс на международните пазари, който най-вероятно щеше да коства фалита на още няколко финансови гиганта. Според изследване на RBC Capital Markets загубите на индустрията можеше да надхвърлят 180 млрд. USD ако AIG беше колабирал. Резултатите от сесията на Wall Street вчера и новините от Азия до момента показват леко успокоение. Това е безпрецедентна помощ, казва пред Блумбърг Дейвид Хевънс, кредитен аналитик в Ю Би Ес. „Никой не знае какво би означавало, ако бяха оставени да фалират, но е налице ненормално ниво на систематичен риск. Проблемът е, че никой не знае колко лошо може да стане.”
Решението да изкупи AIG отново повдигна въпросите защо правителството на САЩ не направи нищо за спасението на Lehman Brothers. В понеделник знаковата банка фактически обяви за фалита си и поиска защита от кредиторите.

econ.bg, dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *