Анализаторите: Юанът е най-добрата валута на света

Контролираният в тесен диапазон юан се търгува днес на рекорден връх спрямо долара, а безпрецедентното търсене прави валутата една от най-атрактивните в света, коментираха днес анализатори пред CNBC.

След силните данни за китайската търговия, оповестени през уикенда, Китайската народна банка фиксира агресивно т.нар. средна референтна точка на най-високите нива, откакто през 2005 централната банка промени правилата за котирането на валутата.

Днес средната точка бе фиксирана на 6.1114 юана за долар, а курсът скочи до 6.0703. Централната банка контролира движението на курса до 1% от дневно фиксираната средна точка.

„Юанът е в отделна категория, като най-добрата валута на света“, коментира Стюарт Оукли, управителен директор на азиатските валутни трейдъри в Nomura.

Извън позитивните търговски данни и знаците, че планираните реформи в страната набират инерция, има нещо друго, което е далеч по-силен двигател за юана.

„Истинският потенциал не е толкова в тези данни. Той е в безпрецедентното структурно търсене от държави, фирми и от индивидуални инвеститори по цял свят, защото, в сравнение с другите валути, юанът е в отделна категория“.

Китай отчете най-големия си търговски излишък от близо пет години през ноември, благодарение на ускоряването на износа и забавянето на вноса. Позитивните данни доведоха до надежди, че централната банка може да разхлаби дългогодишния си хват над юана, ход който според много анализатори ще доведе до силни ръстове.

Оукли от Nomura коментира, че последният ход на централната банка показва, че подобно действие е неизбежно. „Смятам, че диапазонът ще бъде разширен скоро, като това може да бъде дори тази седмица или месец“.

Дори и това да не стане скоро, Оукли вярва, че трейдърите ще се облагодетелстват от къса позиция при долара и дълга при юана.

„Във всеки случай ще направите пари, независимо дали ще разширят диапазона или не, защото потокът (към юана) е огромен“.

Юанът е една от най-силно представящите се азиатски валути тази година, като поскъпва с 2.53% спрямо долара от началото на годината. Като контраст, йената пада с 20%, а индийската рупия със 11.17%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *