Анализ за предстоящата седмица – 28.01.2008

На финансовите пазари им предстои достатъчно тежка седмица, временната стабилизация от ситуацията с понижението на лохвения процент от ФРС засега не говори за стабилност в близко бъдеще. В Канаде се очаква публикацията на данните по ръстта на БВП за ноември, а също и данните по индекса цени на производители. Икономическата ситуация в Канада малко се влоши през последните месеци, което провокира Банка Канада за снижение на лихвата. Очаква се, че темпа на икономическия ръст ще се забави. Инфлационния натиск в Канада разко се понижи, за ноември производствените цени показаха дефляция в год. изчисление, понижавайки се с 0,6%. В такава ситуация и потребителските цени могат да бъдат склонни към понижение. Вероятно Банка Канада ще се придържа към гъвкава монетарна политика, което ще продължи да оказва натиск на канадската валута.

В Япония ще бъдат публикувани данните по промишленото производство и продажбите на дребно, също трябва да се обърне внимание на динамиката на разходите на домакинства. Последния отчет по промишленото производство показа рязко снижение на производството на 1,6%, на фона на слабия вътрешен потребителски пазар това може да доведе до влошена икономическа ситуация. В случай влошаване на икономическата ситуация, което е напълно възможно, Япония практически няма инструменти за стимулиране на икономиката. Нестабилността на световните пазари може да доведе до укрепване на японската валута, което вече негативно се отразява на експортния потенциал на страната и на производствения сектор. В такава ситуация повишението на лихвата практически е изключено, а понижението им няма особено накъде. През седмицата японската валута отнова може да получи подкрепа от нестабилността на световните финансови пазари.

Във Великобритания ситуацията с монетарната политика на Банка Англия като цяло е достатъчно ясна. Банката показа, че понижение на лихвения процент по-рано от заседанието през февруари не се планира. През тази седмица трябва да се обърне внимание на публикацията на данните по динамиката цените на жилища от Nationwide, ситуацията на пазара на недвижимости във Великобритания продължава да остава в центъра на вниманиета. Също трябва да се обърне внимание на публикацита на данните по ипотечното и потребителското кредитиране. Ситуацията на пазара на недвижимости във Великобритания, вероятно ще продължи да се влошава, което ще застави Банка Англия да продължи цикъла на понижение на лихвата през 2008 год. Динамиката на паунда ще бъде зависи основно от ситуацията на световните фондови пазари.

В Европа ще бъдат публикувани данните по безработицата и предварителните данни по потребителските цени за януари. Очаква се, ценовия натиск да продължи да остав на ниво 3,1%. Инфлационния натиск в Еврозоната значително превишава равнището 2,0%, което е установено от ЕЦБ като целево, което заставя централната банка да проведе агресивна монетарна политика. Във връзка с високия инфлационен натиск не бива да се изключва това, че ЕЦБ ще вдигне лихвения процент през 2008 год. Трябва да се обърне внимание на публикацията на данните по динамиката на паричната маса в Еврозоната за декември. В случай че паричната маса продължи да расте с високи темпове, това говори за понижение на лихвата от ЕЦБ, което ще окаже подкрепа на европейската валута. Главния риск за еврото ще бъде ситуацията на световните фондови пазари, негативната тенденция на които ще способства за спад на еврото.

През настоящата седмица по икономиката на САЩ ще бъдат публикувани много икономически данни, но централна тема ще бъде решението на ФРС по лихвения процентта. Решението за понижение на лихвата миналата седмица от страна на ФРС веднага с 0,75% беше принудително, за да не се допусне колапса на фондовия пазар. Но ФРС направи крайно непонятен коментар на своите действия, казвайки че е извършила това по причина влощената ситуация на пазара на недвижимости и труда. Как такива събития се случиха на тези пазари, за два почивни дни и един праздничен остава загадка. Факт е, че с тези заявлени ФРС даде повод на пазара за нова вълна спекулации относно очакванията за по-нататъшното понижение на 30 януари. Участниците на финансовия пазар се вкопчиха в коментара на ФРС, веднага, практически без съмнение, че лихвата ще бъде понижена още с 0,5 б.п. на редовното заседание. Като цяло, по причина на своите действия, ФРС провокира пазара в очакване на агресивно понижение на лихвата и сега се явява заложник на тези очаквания. Как в тази ситуация ще действа FED засега не е ясно, т.к. ако не понижи лихвения процент, ще разочарова пазара, който отново ще се хвърли да продава и може да срине фондовия пазар. Понижението пък в течение на един месец веднага на 1,0-1,25 б.п. изглежда съвършено необосновано икономически. Устойчивостта на долара на фона на рязкото понижение на лихвата сигнализира за това, че американската валута е достигнала своите среднесрочни минимуми и формира основа.

В понеделник ще се публикува отчета по продажбите на първичния пазар на жилища, очаква се, че продажбите ще продължат да се снижават, но ще бъде ли то толкова, за да оправдае решението за понижение на лихвата повече от 1%, съдейки по очакванията на участниците няма. Преди решението на ФРС по лихвения процент в сряда ще се публикуват предварителните данни по темпа на ръстта на БВП за 4 тримесечие 2007 год. Очакванията са, че темпа на икономическия ръст ръзко се забавя. През втората половина на седмицата ще бъдат публикувани данните по потребителската активност и един от важните седмични отчети – ситуацията на пазара на труда през януари. След резкия ръст на безработицата през декември 2007 г, се очаква, че показателя отчасти ще се стабилизира и безработицата няма да продължи ръст. Прирастта на количеството работни места през януари се очаква на равнище 50-55 хол., което не сигнализира за рязко влошаване на ситуацията, както бе сигнализирано от представителите на ФРС в техните коментари при понижението. Също през седмицата ще бъдат публикувани данните по поръчки на стоки с дълготрайно ползване, индекса на деловата активност и потребителските настроения по данни на Мичиганския университет.

Тази седмица ще бъде богата на икономически данни и отчети, но в центъра на вниманието ще останат действията на ФРС и ситуацията на фондовия пазар. Участниците на пазара очакват еднозначно понижение на лихвения процент от ФРС, но икономически това може да бъде оправдано само в един случай: данните по пазара на недвижимости и пазара на труда да покажат неочаквано сериозно влошаване на ситуацията. Все пак като цяло предпазливостта през тази седмица няма да бъде излишна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *