Балтийските страни се споразумяха за маршрута на електропроводната връзка

Премиерите на Литва, Латвия и Естония – Андрюс Кубилюс, Валдис Домбровскис и Андрус Ансип – днес подписаха съвместна декларация по въпроси от областта на енергетиката. В декларацията премиерите на балтийските страни посочват, че са постигнали споразумение за маршрута на електропроводния кабел, който ще преминава от Литва до Швеция по дъното на Балтийско море.

„Балтийските страни още веднъж доказаха, че в името на обща цел са способни да намерят решение, което е приемливо за всички“, заяви пред журналисти Андрюс Кубилюс.

Проектът за кабел по дъното на Балтийско море до Швеция, който ще свърже електропреносната система на балтийските страни със западноевропейската, бе обект на разногласия между Литва и Латвия, тъй като всяка от страните настояваше кабелът да тръгва от нейната територия.

Според декларацията Литва е предпочетена като начална точка на електропровода поради „предпроектното изследване, направено през март 2008 година, както и заради технически, финансови и икономически аспекти от изпълнението на проекта“.

За полагането на кабела страните партньори разчитат на финансова помощ от Европейския съюз в размер на 175 млн. евро и до 15 май ще изготвят обща молба за получаването й.

Премиерите на балтийските страни са се споразумели, че до 2013 г. трябва да се създаде открит и прозрачен единен пазар на електроенергия в региона по модела „Нордпул“ (Nordpool) – общата енергийна борса в скандинавските страни.

ИТАР-ТАСС и ДПА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *