Банките в САЩ наемат чуждестранни специалисти на по-ниски заплати

Основните банки в САЩ очакват разрешение от правителството да привлекат хиляди
чуждестранни служители за високоплатени позиции, въпреки че банковата система пострада значително през миналата година и американци бяха освобождавани от работа.

Дузина банки, които получават помощ от правителството на обща стойност около 150 млрд. долара, са поискали работни визи за повече от 21 800 работници през последните 6 години за позиции, сред които старши вицепрезидент, корпоративни адвокати, инвестициионни анализатори и специалисти по кадри. Средната годишна заплата за подобни позиции е 90 721 долара, което е коло два пъти повече от средния доход на американските домакинства.

Докато кризата в САЩ се влошаваше миналата година и значителен брой банкови служители бяха съкратени, молбите за работни визи са нараснали с близо една трета – от 3 258 през 2007 на 4 163 през фискалната 2008-ма.

Не е ясно колко чужденци реално са наели банките. Всяка година правителството разрешава работа на 85 000 специалисти общо за всички сектори.

Само за последните 3 месеца, най-големите банки в САЩ са освободили около 100 000 работници.

Чуждестранните служители са желани, защото работодателите им намират начин да им плащат по-малко отколкото на местните. Част от назначенията са на позиции, за които американци със същите умения се приемат за твърде клафицирани.

Системата позволява перфектни законови механизми да заплащаш по-малко от реалното на чужденци, обясняват юристи.

Източник Yahoo, AP

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *