Банките ще са основен двигател на българската икономика

Още през второто полугодие ще има раздвижване на кредитирането, което ще върви успоредно и с оживление в икономиката. Около това мнение се обединиха водещи банкери по време на дискусионен форум Идва ли краят на финансовите пости, организиран от в. Пари.
Ситуацията
Българската банкова система е една от най-добре подсигурените, обясни изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин. По думите му свидетелство за това са буферите и достатъчната ликвидност, която имат банките.
Има ръст на депозитите, посочи той. Повишеният интерес към тях се дължи на факта, че хората стават по-пестеливи. Желанието на клиентите за покупка на кредити е по-слабо, посочи още Ягодин.
Банките имат достатъчно ресурси, за да подсигурят клиентите си, има и външно финансиране, посочи още Ягодин. Според изпълнителния директор на Българска банка за развитие Сашо Чакалски банката може да подсигури дългосрочен и евтин ресурс по различни кредитни линии, но трябва да има интерес от страна на търговските банки. Вината за пониженото кредитиране не е в банките, посочи още той. В ситуация на икономическа криза кредитирането трудно се намира.
Въпреки кризата никоя банка не е спряла кредитирането, стига да има добри проекти, обясни Васил Тренев, изпълнителен директор на Общинска банка. Според изпълнителния директор на Емпорики Банк България Атанасиос Петропулос, след като икономиката се е свила с 5%, е нормално да има понижено кредитиране. Сега трезорите са много по-внимателни при отпускането на заеми, посочи още той. Васил Тренев посочи, че през 2010 г. банките ще бъдат основният двигател на икономиката ни.

Политика
Голямата роля за повишаване на кредитирането е в ръцете на държавата, която трябва да предизвика вътрешно търсене, обясни Асен Ягодин. По-ниските данъци и осигурителна тежест пък ще привлекат повече инвестиции към страната, допълни още той. По думите му тази година ще има промени, тъй като политиката на централната банка е насочена към намаляване на рестрикциите. Банките трябва да бъдат улеснени по отношение на ликвидността и капиталовата адекватност, посочи Васил Тренев.
По думите на Атанасиос Петропулос критериите от страна на банките са добри и достатъчно гъвкави, но трезорите трябва да бъдат по-внимателни, ако искат да не видят нова криза след още 2 години.
Лихвите
По отношение на високите лихвени проценти Асен Ягодин посочи, че не е правилно постоянно да се сравняваме със страните от еврозоната, а с равнопоставени на България членки на Европейския съюз. По думите му лихвените проценти у нас са адекватни на развитието на икономиката, реални са.
Фирмите, които изтеглиха кредити през 2009 г., оценяват лихвите като нормални за средата, в която работят, посочи Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър. Според него, когато инвестицията в определен бизнес е добре преценена, и лихвените нива са приемливи.
Очаквания
Имаме всички необходими предпоставки за свършване на финансовите пости, заяви Ягодин. Евросъюзът излиза от рецесията и втората половина на 2010 г. ще е по-светла. Според него през тази година ще има ръст на кредитирането, най-вече при жилищното и оборотното финансиране.
Много от секторите на икономиката вече са в по-добро състояние и можем да очакваме цялостно подобрение, посочи Петропулос.
Посланията на банките ще бъдат много по-позитивни, а погледите им през тази година ще бъде преместен от депозитите към кредитите, посочи Ягодин.
Според Тихомир Тошев за всички фирми, които имат добри проекти, годината ще бъде много по-добра от предходната. Васил Тренев пък посочи, че през 2010 г. ще приключат финансовите пости, но само за компаниите, които са преценили добре инвестициите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *