Митове и реалности за финансовата търговия

Глобалното икономическо възстановяване е вече факт. Дъното на световните фондови пазари беше през март 2009 г., а в България – през февруари 2009 г. След повече от една година на спад щатският индекс Standard&Poor’s 500 загуби 57.7% и слезе до 666 пункта. Оттогава американският пазар се покачи с над 70%.
Взети мерки за възстановяване:
Значителни държавни стимули
В повечето големи икономики бяха въведени стимулиращи програми с огромни мащаби: разходи за инфраструктура; данъчни облекчения; субсидии за жилища; програми за капитализиране на банките в името на заздравяване на финансовата система.
Монетарна политика
Централните банки въведоха нулеви лихви или ги свалиха много, за да стимулират кредитния ресурс; изкупиха различни финансови инструменти от банки, за да прочистят финансовата система; вляха пари в банковата система, за да облекчат кредитирането.

Какво следва, за да продължи възстановяването?
• Да започне да намалява безработицата и да се подобрят условията на пазара на труда
• Да се възстановява кредитирането от банки
• Компаниите да започнат да инвестират

Какъв е резултатът от стимулите към днешна дата:
• Все още се поддържа високо ниво на безработицата, а в някои страни продължава да расте – т.е мерките са дали резултат като намаляване на негативните ефекти, но не в посока към трайно възстановяване.
• Банковото кредитиране продължава да се свива – банките в САЩ и Европа инвестират в правителствени книжа, но не отпускат нови кредити за частни лица или малкия бизнес. Държавата и централната банка не могат да упражняват натиск върху търговските банки в посока увеличаване на кредитирането, освен чрез правителствените агенции или специални програми за финансиране. Тези програми успяха да задържат част от свиването на кредитите за жилища и автомобили, но не са достатъчни, за да компенсират спада на цялото банково кредитиране.
• Все още ограничени инвестиции – инвестициите в частния сектор зависят от перспективите за икономиката и дългосрочните планове на компаниите за увеличение на производството. В момента компаниите не инвестират, тъй като съществува значителен свободен капацитет за производство и най-вероятно инвестициите ще се възстановят постепенно.

МИТ: ИКОНОМИКИТЕ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ КЪМ ПРЕДИШНОТО СИ СЪСТОЯНИЕ – ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО ВОДИ ДО БЪРЗ РАСТЕЖ, БЪРЗО И ГОЛЯМО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПОТРЕБЛЕНИЕТО, БЪРЗО И ГОЛЯМО УВЕЛИЧАВАНЕ НА КРЕДИТИРАНЕТО, БУМ НА СТРОИТЕЛСТВОТО.
Прогноза на ЕЛАНА Трейдинг: V-образно възстановяване*, обаче друг път
(*възстановяване, при което след дъното следва бърз растеж)
На какво се основава прогнозата:
Липсата на три основни белега на възстановяването, а именно – намаляване на безработицата, увеличаване на кредитирането и инвестиции от бизнеса, води до перспектива пред глобалната икономика да изживее период на деливъриджинг – период с фокус на намаляване на задлъжнялостта. Това означава, че следващите 5-7 години граждани и фирми основно ще спестяват, за да намалее задлъжнялостта им. Натрупаните големи дългове ще тежат на кредиторите и ще доведат до ограничено потребление и инвестиции, както и до въвеждането на нови и по-високи данъци. Предишни подобни периоди в последните 100 години са продължавали до 7 години и са водили до намаляване на съотношението съвкупен дълг към БВП с 25%. Типичен пример са годините след Голяма депресия в САЩ, когато равнището на дълговете намалява с 34% или Руската криза от 1997 г. довела до двойно намаление на задлъжнялостта за 4 години.
Икономическият растеж в развитите икономики в момента се дължи в известна степен и на „запълване на запасите” след свитото производство по време на кризата. Най-засегнатите сектори за по-дълъг период ще останат тези, които най-много са разчитали на кредитирането за растежа им – строителство, стоки с дълготрайно потребление и др.

На практика, резултатите от деливъридж означават:
– По-нисък и постепенен икономически растеж в средно-срочен период
– Цената на кредитирането ще остане висока – лихвите по кредитите няма да се върнат на ниските нива от предишните години – в България няма да паднат повече от това, което бяха през 2007 г.
– Граждани и фирми ще ограничат потреблението си с фокус върху връщане на дългове
– Лихвените нива от централните банки ще останат ниски, за да продължат да стимулират финансовата система
Отражението им върху глобалната икономика ще бъде:
– През 2010 г. ще приключат всички държавни стимулиращи мерки, като дълговете ще ограничат възможностите за нови правителствени програми
– Високото ниво на безработицата ще се запази, защото въведените мерки не са довели до реална промяна на пазара на труда
– През 2010 г. ще се появят бариери в международната търговия с основен акцент натиск върху Китай – развитите икономики ще се стремят да ограничат китайското производство и износ като повлияят на курса на юана
– Ще се появят нови,но „мини” балони на някои финансови активи – в резултат от митичните очаквания за непрекъснато увеличаващото се търсене на суровини от Китай, включително и на пазара на имоти в някои региони с ниски лихви

Еxpert.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *