Банковият Щирлиц ще заработи от 2009 г.

Разширеният кредитен регистър ще опази по-чист банковия портфейл

Лошите кредити в България са се увеличили с 350 млн. лв. от началото на годината, показват последните данни на централната банка. Така необслужваните задължения в портфейла на банките у нас вече надвишават 1 млрд. лв. Това е около 3% от отпуснатите кредити към края на октомври (без тези по овърдрафт). За десетмесечието на годината най-много са се увеличили неплащаните фирмени кредити, чийто обем скача с 54.2%, следван от този на потребителските кредити за физически лица – 47.1%.

ПричиниБанкерите обосновават това влошаване на портфейла с голямата кредитна експанзия през последните години. Според тях е нормално, когато общият обем на заемите расте, процентът на проблемните задължения също да се увеличава. Кризата обаче ще задълбочи тази „естествена” тенденция, като специалистите очакват проблемните кредити да стигнат до 5% от целия портфейл. Виолина Маринова, председател на Асоциацията на банките в България, е на мнение, че при криза проблемните кредити ще се увеличат, но според нея предстоящото разширяване на кредитния регистър ще помогне за ограничаването на този ефект.Централната банка изработи нов закон за кредитните институции, който чрез Министерството на финансите в момента се разглежда от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Очаква се законопроектът да бъде гласуван в началото на следващата година, а веднага след приемането му БНБ да промени и Наредба 22, която регулира дейността на Централния кредитен регистър.

ПромениСлед обновяването на регистъра ще се съхраняват данни за всички заеми, които е имало едно лице през последните 5 години. Ако то е забавяло или не е плащало кредита си, банките ще може да видят това. Промените предвиждат да се увеличи и обхватът на регистъра, като се включат и всички лизингови компании. Същевременно има идеи да се добавят и задълженията към фирмите за бързи кредити.

Радост и тъгаВсички банкери са единодушни, че това е стъпка в правилната посока и че така ще се задържи доброто качество на банковите портфейли. Лизингодателите също са доволни от промените и коментират, че към сегашния обхват трябва да се прибавят и комуналните услуги. Недоволни остават само застрахователите, които няма да може да ползват информацията от кредитния регистър. Към тях ще се присъединят и компаниите за бързи кредити, които може да се окаже, че единствено ще предоставят данни, без да може да ползват регистъра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *