Изходът от кризата е в регулацията

Кризата се зароди, заради липсата на регулиране. Трябва да регулираме, да контролираме и да знаем какво се случва във всеки един момент във финансовия сектор. За това са необходими специални институции, като една от тях трябва да има задълженията и мандата да повери дали работата е свършена, както и да предлага въвеждането на нови мерки.
Това заяви Мишел Камдесю, бивш председател на Международния валутен фонд пред радио РФИ. Спореднего изходът от сегашната криза се крие именно в регулация.

В последното комюнике на така наречената „група на 20-те“, събрали се на 15 ноември, бяха скицирани някои необходими бъдещи реформи. По отношение на регулирането бяха предложени някои настина новаторски и много амбициозни мерки. Какво обаче е регулирането без санкции?, попита риторично икономистът.

Според негое необходимо – точно както по времето на нашите предци, да има контролна фигура. Както в САЩ е имало шерифи. Имаме нужда от централна институция, която да предлага мерки и да следи за тяхното изпълняване. Такава роля без съмнение може да играе Международния валутен фонд, но не такъв, какъвто го познаваме сега.

Става думаза един напълно реформиран фонд, получил нова легитимност. Международният валутен фонд е създаден през 1945 г. и е наброявал 50-на страни. В момента Фонда е съставен от 185 страни.

В хода на последните години обаче видяхме как развиващите се страни се превърнаха във водещи икономически сили. Те обаче са много слабо представени в Международния валутен фонд. Това според Камдесю представлява доста странна аномалия.

Институция от подобна значимост дава правото за вземане на решения на една купчина експерти, членове на административния съвет на организацията. Останалите представители, министрите на съответните страни, които се събират само веднъж или два пъти годишно, имат право единствено да изкажат своето мнение. Те имат консултативна власт,това трябва да се промени. Няма да е никак лесно. Когато статутът на МВФ беше ревизиран през 1976 г. – в края на режима на долара, беше добавена една глава, предвиждаща този процес на преобръщане на властта, припомни икономистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *