Бернанке спечели валутната битка, доларът падна

Какво правят централните банкери? Истината е, че това са валутни войни с думи, тъй като възможностите за монетарни мерки, с които да се понижат курсовете са на практика изчерпани. В момента само Европейската централна банка може да си позволи да понижи лихвените нива, но ефектът от такъв ход ще бъде по-малък, отколкото спекулациите, че може да бъде направен.

Защо? Еврозоната е в криза. Криза, която е не само икономическа, но и финансова и както вече видяхме по време на “Голямата рецесия” този тип кризи водят до скъсване на връзката между лихвите за рефинансиране на банките и лихвите за бизнеса и населението. Така, думите и действията на Драги влияят основно върху курса на еврото.

В същото време балансите на Фед и ЯЦБ са на рекордни нива и продължават да растат. И двете институции не могат да си позволят други промени в моентарната си политика освен затягане. Ето защо валутната война вече се води с думи. А обещанието на Фед за продължителен период на нулеви лихви има най-силен ефект за пазара, защото икономиката на САЩ се възстановява от кризата и механизмът на лихвите отново работи.

Бернанке, Курода и Драги, всеки от тях цели да понижи курса на собствената си валута, за да стимулира износа и кредитирането. Тази седмица валутната битка беше спечелена от управителя на Фед.

Така, независимо от добрите и лошите фундаментални новини, Dow нарасна с 2.2% за седмицата, до нов рекорд на затваряне от 15 464.30 пункта. Широкият фондов индекс S&P 500се повиши в петък с 0.31%, до 1 680.19 пункта и скочи с 3% на седмична база, а технологичният Nasdaq спечели 0.61% за сесията и 3.5%. за седмицата, до 3 600.08 пункта.

Междувременно доларовият индекс DXY отстъпи от три-годишният връх от 84.75, достигнат в края на предходната седмица, до 82.99, след възходящо корективно движение с 0.29% в петък. Последните данни на CFTC показват, че пазарът е бил изненадан от речта на Бернанке, тъй като за седемте дни преди нея нетните залози в полза на щатската валута са нараснали до 27.94 млрд. долара.

След резкия скок към 1.32 в сряда, курсът EUR/USD отново влезе в рейнджа 1.30-1.31, който поддържаше в края на юни, когато завърши консолидацията от 1.3390. В петък еврото поевтиня с 0.22%, до 1.3068 долара.

Движенията на валутните курсов и обещанията за ниски лихви имаха драматичен ефект върху златото, чиято цена 1 230 долара за тройунция в началото на седмицата, до 1 283 долара за тройунция.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август също регистрираха поскъпване на седмична база. Тяхната цена скочи с 2.3%, до 106.25 долара за барел, подкрепена от поевтиняването на щатските пари и спада на петролните запаси на американските компании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *