Бернанке трябва да разясни някои истини на Конгреса

Подобно на трейдърите и портфолио мениджърите, Бен Бернанке се сблъска с тежки изпитания по време на финансовата криза и бе подготвен за опасността да получи прощално потупване по рамото от Белия дом.
Миналата седмица обаче президентът Барак Обама прекъсна почивката си в Мартас Винярд, за да съобщи, че номинира председателя на Федералния резерв за втори четиригодишен мандат.
Новината едва раздвижи финансовите пазари и не успя да ги извади от августовския унес. Подобна реакция може да се тълкува като неохотна подкрепа или като израз на облекчение, че няма нов и пълен със свежи идеи кандидат, който единствено би предизвикал пазарна несигурност.
И така, Бернанке е натоварен със задачата да разчисти бъркотията от финансовата криза и да поведе прехода на икономиката към пълно възстановяване.
Всичко това се случва малко преди Конгресът да разшири пълномощията на централната банка, което след ожесточения дебат поне на теория би трябвало да помогне на Федералния резерв в справянето с бъдещи системни рискове за финансовия сектор.
Счетоводният баланс на централната банка се удвои до над $2 трлн. от началото на кризата, което показва, че институцията вече играе ключова роля в подпомагането на разклатената финансова система.
Стратегията за изтегляне на Фед от политиката на количествено облекчаване и назряващата битка относно прекомерните държавни разходи най-вероятно ще доминират втория мандат на Бернанке, след като Конгресът приключи формалната процедура по одобряване на назначението му.
Разбира се, има остри критици на Бернанке и паричната политика на Фед по негово време – като управител в периода 2002-05 г. и като председател от февруари 2006 г. насам.
Като оставим настрана познатия списък от оплаквания за решенията на Фед, докато балонът растеше, основната мантра на пазарите е, че Бернанке си е извлякъл важни поуки през последите две години. Въпреки първоначалното забавяне Фед пресече финансовата криза с известен творчески подход, което говори добре за самата институция и нейния председател.
Сега идва трудната част. Икономиката върви нагоре благодарение на първоначалния тласък, дошъл от попълването на изчерпаните складови запаси от стоки, но това само прави по-настойчиви призивите за отстъпление на държавата от политиката на нулев лихвен процент и количествено облекчаване. Само времето ще покаже дали американските потребители са в състояние да движат икономиката през 2010 г.
Има сериозни признаци, че САЩ навлизат в нова ера на доста по-бавен растеж заради оскъдното потребителско кредитиране и възстановяването на спестяванията. Данъците неизбежно ще скочат, за да се редуцират натрупаните огромни дефицити.
След като с извънредни мерки успя да избегне финансовия апокалипсис, Бернанке добре разбира, че прибързаното затягане на политиката може да върне икономиката на червено.
Фед ще трябва да прояви изключителна сръчност, за да държи под контрол пазарните емоции и едновременно с това да гарантира, че следващият цикъл на затягане няма преждевременно да задуши възстановяването.
Освен задачата да удържа пазарите като най-голяма битка пред Бернанке се очертава справянето с разточителния Конгрес. Председателят на Фед не бива да оставя никакво съмнение в съзнанието на прахосниците конгресмени, че на риск е изложена цялостта на американските пазари.
Растящата вълна от пасиви в комбинация със структурните дефицити от пенсионирането на бейби бум поколението след 2010 г. неминуемо ще подложи на изпитание инвеститорското търсене за американски държавни облигации.
Ако притесненията на инвеститорите около кредитоспособността на САЩ ескалират, по-високите реални лихви ще са единственият начин да се продават държавните облигации и да се подкрепи доларът. Подобен подход обаче ще навреди на икономиката.
Критиците на Бернанке виждат новия му мандат като възнаграждение за зле свършена работа, но пазарите са готови да дадат малко въздух на председателя. Все пак инвеститорите ще реагират остро, ако през следващите четири години Бернанке не успее да убеди Конгреса в някои сурови истини.

Майкъл Макензи, FT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *