БНБ поиска извънредна мисия на МВФ за оценка на финансовата система в България

В края на миналата седмица управителят на БНБИван Искровотправи молба къмМеждународния валутен фондс искане за мисия на Фонда, която да направи оценка на финансовата система на България. Повод за тази молба е банковата мини-криза в нашата страна, след като в края на юни БНБ постави под банков надзор Корпоративна търговска банка и последвалата паника, която се разпространи, но само временно, към друга от големите банкови институции – ПИБ.

В писмото до МВФ Иван Искров посочи, че неговата институция е предприела необходимите мерки за справяне с кризата около КТБ и е ограничила заразния ефект към други водещи банки в България, подчертавайки, че банковата система в страната е в добро здраве и е възстановено нейното нормално функциониране.

Управителят на БНБ напомня, че последният преглед на МВФ по Програмата за оценка на финансовата система (FSAP) беше проведен през 2008-а година в рамките на консултациите по член IV на Устава на МВФ и беше одобрен от Изпълнителния съвет на Фонда през март 2009-а година. В тази връзка, от името на българските власти управителят на БНБ отправи искане за провеждане на FSAP като част от редовните консултации по член IV, предвидени за тази година, по възможност преди предварително зададения план.

Една своевременна мисия на МВФ по Програмата за оценка на финансовата система (FSAP) ще спомогне за възстановяването на доверието в банковата система и запазването на финансовата стабилност, завършва писмото на управителя на БНБ.

МВФ извърши подобен преглед в България през 2008-а година.Тогава фондът разгледа стабилността на финансовия сектор, проведе банкови „стрес-тестове“ и определи степента на качеството на банковия, застрахователния и финансов надзор според приетите международни стандарти.

Програмата е предназначена за оценка на способността на надзорните органи, политиците и мрежите за финансова сигурност да отговорят ефективно в случай на системен стрес и да определят основните уязвимости, които биха могли да доведат до финансова криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *