Брокери: Част от дружествата не обявяват действителни финансови данни

Дали българските компании публикуват реалните си счетоводни отчети, или прилагат хитрини за прикриване на печалбата или съответно за нейното издуване – по този въпрос се обърнахме за мнението на брокерите, хората, които следят изкъсо дружествата, тъй като данните в отчетите са важна част при определянето на цената на акциите на дадено дружество.

Според Станимир Саръстов от Маккап Брокърс има много индикации, че редица публични компании умишлено не показват реалното си финансово състояние в счетоводните отчети. „И докато това се случва и на далеч по-развити капиталови пазари като САЩ например, където с това се цели предизвикване на интерес у инвеститорите и повишаване на пазарната капитализация на съответните компании, то в България засега не е тайна, че тенденцията e противоположна, а именно към умишлено занижаване на резултатите с цел „оптимизиране“ на данъците, допълни анализаторът на Маккап Брокърс.

Той смята, че „с цел по-добра защита на интересите на миноритарните акционери в публичните дружества, ще е добре ако се направят необходимите законови промени, които да дават правомощия на КФН да извършва проверки на счетоводството на публичните компании.“

Портфолио мениджърът на ИД КД Пеликан Владислав Панев пък е на мнение, че практиката е различна при различните компании и пазарът оценява тези, които се опитват да са по-честни с инвеститорите и с данъчните служби и обявяват реалните си печалби, като котира цените им по-високо.

Панев смята, че „проблемът при останалите е, че те все още нямат реална необходимост от поддържането на реални котировки на своите акции и затова стремежът към избягване на данъци (или покупка на евтини акции от страна на мажоритарния собственик) надделява.

„Практиката ще се обърне, когато компаниите сметнат за необходимо да използват капиталовия пазар за финансиране на дейността си или за други нужди. Тогава може би ще се говори за обратната опасност – дали пък дружествата не представят изкуствено завишени печалби с цел да поддържат надценени котировки на акциите си. Засега мисля, че този проблем съществува при ограничен брой дружества,“ допълни Панев.

Велизар Благоев от ИП Маклер – 2002 АД сподели пред Investor.bg, че на този етап от развитието на капиталовия ни пазар е колкото трудно, толкова и невъзможно за средностатистическия инвеститор да прецени дали изнесения резултат на дадено дружество отговаря на реалната картина за финансовото му състояние. Той е на мнение, че преди важна приватизационна сделка, предприятието, което е обект на интерес, закономерно би предложило на публиката хубав отчет с цел да възбуди апетита на купувачите и да ги предразположи да платят по-висока цена от реалната. В другата противоположност са предприятия с перспективен бизнес, но представяйки публично информация за периодично негативни резултати с цел да укрият печалбите си.

„Това не е убегнало от полезрението на регулаторния орган на капиталовия ни пазари и за в бъдеще очаквам при наличието на подобна практика при дружествата, те да бъдат принудени по административен път да станат по-обективни в оценката и представянето на резултатите от дейността си“, заяви Благоев.

Петко Вълков от ИП БенчМарк Финанс АД е на мнение, че пазарът не придава най-голяма тежест на печалбата на едно публично дружество, когато го оценява. Ако погледнете отчетите на емитентите, продължава той, то някой би се заблудил, че дружествата оперират при изключително ниска рентабилност и са на прага на ликвидна криза.

Анализаторът е на мнение, че голям брой компании по един или друг канал насочват печалбата към дружества, които не са публични. „От позиция интересите на миноритарните акционери – те остават незащитени и трябва да се надяват единствено на благословията на мажоритарния собственик. За съжаление това е наследство от административното полагане на основите на пазара, при което много дружества станаха публични без да са го желали,“ допълни Вълков.

Борислав Ников от Евробанк смята, че на въпроса не може да се даде еднозначен отговор, но според него на пазара има и от двата типа дружества – такива, които обявяват реални резултати и други, които „изкривяват картината“.

Брокерът на Евробанк също е на мнение, че явлението не е характерно само за България, но в страните с развити пазари се прави по-прикрито. Ников дори дава пример как „едно дружество показва добра печалба до третото тримесечие и изведнъж през четвъртото тя потъва някъде (било чрез счетоводни трикове, било чрез някакви финансови или други сделки).

„За разлика от България, където в повечето случаи такива „изкривявания“ се правят с цел скриване на част от печалбата, в развитите страни преобладават обратните случаи. С това се цели повишаване на цената на акциите, тъй като там мениджърите имат интерес от това поради факта, че в случай на лоши резултати могат да бъдат сменени.

Според Николай Майстер от ИП Интеркапитал Маркетс АД повечето публични дружества се опитват да показват колкото се може по-ниски печалби и това е продиктувано от стремеж да се скрие от данъчните и да се открадне от дребните акционери.

„Тези навици са трудни за изкореняване въпреки промените в закона и намаляването на корпоративния данък. Един ден обаче и големите акционери ще разберат, че е по-добре да се печели от покачване на акциите, а не от прехвърляне на печалбите на Британските Вирджински острови например“, допълни брокерът.

От: Кристиян Костов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *