Българите в чужбина могат да се освободят от стари здравни вноски

 
За да се освободят от тази част от дължимите здравни вноски, те живеещите извън страната трябва да подадат декларация и заявление за напускане на България до края на текущата 2012 г. Необходимо е подаването и на двата документа, за да бъдат отразени промените в българската здравна система, както и тяхното коректно попълване, подчертават от приходната агенция.
Един от най-често срещаните пропуски при попълването на документацията за освобождаване от здравноосигурителни вноски е непосочването на конкретна дата за напускането на страната в декларацията. Данъкоплатците често пишат само месеца и годината или дори само годината на заминаването. Което прави невъзможна обработката на документите, дори и да са получени в съответния офис на НАП.
За по-бързо отстраняване на несъответствията, от агенцията съветват когато декларацията и заявлението се изпращат по пощата, да се посочва електронен адрес за контакт, а при възможност и телефон или човек, с когото данъчните служители биха могли да се свържат. Необходимо е това лице да е достъпно на територията на България.
Гражданите  трябва да знаят също, че ако решат  да се върнат трайно в страната, те трябва да докажат, че са били в чужбина повече от 183 дни през всяка една календарна година. Това става с представяне на копие от паспорт, декларация и други документи. След като изтекат шест последователни месеца от тяхното представяне, здравните права на потребителя ще бъдат възстановени. Другият начин за това е той да заплати еднократно сума в размер на дванадесет здравноосигурителни вноски.
Допълнителна информация за съответните документи и процедури можете да получите от Информационния център на приходната агенция. Българите, пребиваващи в чужбина, могат да зададат въпросите си и чрез електронната ѝ поща.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *