Българите зад граница със 7 искания към властта

Сънародниците ни искат да се кандидатират за депутати и президент

Българите зад граница отправиха 7 искания за законодателни поправки в отворено писмо до председателите на парламентарните групи и шефката на парламента Цецка Цачева.

Временните обществени съвети на българите в чужбина настояват на първо място за създаване на Съвет по изпълнение на Стратегията за българите зад граница, в която да могат да участват и представители извън страната. Те смятат, че час по-скоро трябва да се проведат избори за Обществени съвети на българите извън страната към дипломатическите представителства, което по закон трябва да бъде организирано от Министерството на външните работи.

Обществените съвети трябва да имат ролята на представителен консултативен орган на българите, живеещи извън страната. Те настояват и за по-скорошен избор чрез конкурс на председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

Сънародниците ни зад граница настояват за създаване на Многомандатен избирателен район „Чужбина“. В момента извън страната не могат да се сформират поименни депутатски листи, нито има възможност за регистриране на независими кандидати за народни представители. Няма опция и за упражняване на преференциален вот.

В същото време те искат изменения в Конституцията така, че да им бъде позволено да се кандидатират за народни представители или за президент. Българите в чужбина искат промяна в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, така че да им се разреши гласуване на национални референдуми.

В същото време те обръщат внимание, че при допитвания се откриват секции само в сградите на дипломатическите представителства, а огромна част от българите в чужбина живеят и гласуват в други градове.

Законът за гражданската регистрация да бъде променен така, че институтът настоящ адрес да бъде съживен, настояват още сънародниците ни. Те предлагат административни улеснения, свързани с гражданското състояние и личните документи, например. Предлагат и постоянни избирателни списъци на българите зад граница.

Според Временните обществени съвети са належащи и промени, свързани с консулските и административните услуги зад граница, така че да се гарантира качествено и бързо обслужване на българите в чужбина. Те настояват за облекчен режим на напускане на страната от малолетни и непълнолетни български граждани, които трайно са се установили извън страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *