България мечтае за китайския пазар

Когато политиците говорят за китайския пазар, това винаги става с патос и оптимизъм за светлото бъдеще. Тези чувства не са от вчера. Преди време управляващите от различни партии излизаха в публичното пространство и смятаха какво ще стане ако всеки китаец си купи българско кисело мляко и клечки за зъби.

Днес заместник-министърът на икономиката и енергетиката пък обяви, по време на българо-китайски бизнес форум, че Китай вече е на второ място сред експортните ни дестинации след Европейския съюз.

Освен това тя изрази увереност, че все повече китайски фирми ще се възползват от предимствата да инвестират в България и че от българска страна има готовност за подкрепа на инвестициите в секторите от взаимен интерес – машиностроене, автомобилостроене, електроника, електротехника, химическа, фармация, селско стопанство и хранителна индустрия и т.н.

Всичко това звучи чудесно, но както обявените данни за износа, така и плановете за бъдещите българо-китайски взаимоотношения се разминават сериозно с реалността.

Да изнасяш за Китай въобще не е лесно. Първо трябва да получиш одобрението на местните власти, после трябва да се пребориш с жестоката конкуренция на компании от цял свят, много от които инвестират в китайската индустрия, за да получат подкрепата на държавата. Китай е огромен и бързорастящ пазар, но това е очевидно за всички, а в конкурентното състезание на износителите печелят тези с повече финансови ресурси и възможности за икономии от мащаба.

С други думи, за разлика от развитите страни, китайският пазар не е особено гостоприемен за малките играчи. Въпреки това много наши компании се опитват да пробият в Китай, инвестирайки време и средства за целта. Добре е, че държавата оказва все по-голяма подкрепа на тези усилия на бизнеса, но не трябва да се очакват чудеса.

През 2013 г, износът на стоки от България за Китай възлиза на 1.26 млрд. лв., той нараства с 8.6%, но въпреки това търговският баланс на страната ни с китайския пазар е на минус с 225.5 млн. лв.

През същата година българският износ за Турция, по данни на НСИ, е на стойност 3.91 млрд. лв, увеличавайки се с 2.1%, като формира търговски излишък от 961 млн. лв.

За първите 6 месеца на тази година обаче експортът на България за китайския пазар намалява с 2.8%, до 502.8 млн. лв., а дефицитът в търговията нараства до 312 млн. лв.

За периода България е изнесла стоки на по-голяма стойност за Сингапур и Турция, съответно за 538.7 млн. лв и за 1.95 млрд. лв.

Както се вижда, въпреки че Китай е сред водещите дестинации за родния експорт, това съвсем не е най-големия ни пазар извън ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *