България поиска ЕС да разгледа липсата на визова реципрочност със САЩ, Канада и Австралия

България е поискала подкрепа от Европейския съюз заради липсата на визова реципрочност със САЩ, Канада и Австралия чрез регламенти на Европейския съюз. В същото време властите в София увериха, че България ще продължи сътрудничеството на двустранна основа с трите държави, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

България е представила нотификации в Европейския парламент, Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия, в които се уведомява, че Съединените американски щати, Канада и Австралия прилагат визов режим към българските граждани. Стъпката е в изпълнение на разпоредбите на ЕС за определяне на третите страни, чиито граждани трябва да притежават виза, когато преминават външните граници на държавите членки, както и тези, чиито граждани са освободени от това изискване, съобщиха от външно.

От министерството уверяват, че България ще продължи сътрудничеството си на двустранна основа със САЩ, Канада и Австралия за отмяна на визовите режими за български граждани. Със САЩ работим, както е известно, за изпълнение на изискванията на Програмата за безвизови пътувания. За България отпадането на визите със САЩ е от висока степен на приоритетност и усилията ще бъдат насочени към постигане на заложените в програмата критерии.

Миналата седмица Европейската комисия опроверга медийни спекулации, че възнамерява да въведе визов режим за граждани на САЩ заради изискванията за притежание на входни визи за граждани на някои държави от Европейския съюз. Тогава Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, поясни, че до 9 февруари държавите от ЕС могат да съобщят на Брюксел за случаи на липса на реципрочност във визовата политика на САЩ.

Ще се опитаме да постигнем решение на проблема толкова ефективно, колкото можем. Ако въпросът е дали еврокомисията ще наложи веднага или на автоматичен принцип визи за граждани на САЩ, отговорът е не, подчерта той. Но допълни, че евроинституцията ще оценят подадените заявления задълбочено, след което ще прецени дали последващите действия биха могли да съдържат подобна мярка. Засега еврокомисията няма такива намерения, подчерта Черконе.

Съгласно разпоредбите на регламента нотификацията съдържа подробно обяснение на предварителните мерки, които България е предприела за осигуряването на безвизов режим на пътуване с въпросната трета страна, както и цялата информация по въпроса, припомнят от МВнР.

Ако в срок до 90 дни от публикуването на нотификацията, не бъде отменено изискването за виза, България може да поиска от еврокомисията да суспендира освобождаването от виза за определени категории граждани на съответната трета страна.

Комисията взема под внимание какви са резултатите от мерките, посочени в нотификацията, както и какви биха били последиците за отношенията между ЕС и съответната трета страна, ако бъде суспендирано освобождаването от виза.

Европейската комисия може най-късно до шест месеца от публикуването на нотификацията да приеме по искане на засегнатата държава членка или по своя инициатива временно суспендиране за период до 6 месеца на освобождаването от виза за някои категории граждани на съответната държава. Суспендирането може да бъде удължено с до шест месеца. Категориите граждани, за които се суспендира освобождаването от виза, могат да бъдат изменени.

В случай че в срок от 24 месеца от публикуването на нотификацията въпросната трета страна не е отменила изискването за виза, Комисията временно суспендира безвизовия режим за 12 месеца. Ако в срок от шест месеца от влизането в сила на това решение изискването за виза не е отменено, еврокомисията може да представи законодателно предложение за отмяна на безвизовия режим на ЕС с тази държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *