България стартира процедура за влизане в Европейския банков механизъм

България започва процедура за влизане в Европейския банков механизъм, съобщи президентът Росен Плевнелиев след близо четиричасови консултации с основните политически сили, председателят на Парламента Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски, министъра на финансите Петър Чобанов, главния прокурор Сотир Цацаров, гуверньора на БНБ Иван Искров и др. Дискусията бе по покана на държавния глава заради безпрецедентният казус с фалита на Корпоративна търговска банка. Сред основните въпроси бяха дали държавата изцяло да поеме дълговете на КТБ, да се одържави ли дъщерната й банка „Креди Агрикол“, да има ли специален закон или сегашното законодателство е достатъчно за решаване на проблемите, да подаде ли оставка ръководството на БНБ и други. Представители на „Атака“ не уважиха поканата на Росен Плевнелиев.

„Обединихме се около тезата, че общественото доверие в банковата система е ключово условие за финансовата стабилност и функционирането на икономиката. Банковите депозити до 100 000 евро у нас са гарантирани със закон, това се отнася и за всички клиенти на КТБ. Правителството разполага с достатъчно ресурс, за да изпълни ангажимента си“, заяви президентът. Той увери, че цЦялата мощ на държавата ще бъде насочена извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона. „Прокуратурата и правоохранителните органи ще действат категорично. Ще бъдат използвани всички механизми на международното правно сътрудничество, за да бъдат открити всички свързани лица и офшорни компании, на които са били отпускани средства. За разлика от кризата през 1996 г този път виновните ще носят своята голяма отговорност“, изтъкна държавният глава.
Сред обсъжданите теми е била дали да се извърши международен одит в банката, както и да се предприемат действия към възстановяване на средствата в бюджета.

БНБ ще поиска проверка от Европейския банков орган за оценка ефективността на надзора върху българските банки. Ще се предвиди и законодателна инициатива за подобряване на банковия надзор, каза още Плевнелиев. По време на консултациите е било решено незабавно да стартира процедура за влизане на България в Единния банков надзорен механизъм на ЕС, което е първа стъпка към присъединяването на България към Европейския банков съюз.

„Не се постигна консенсус дали да се спазва сегашното законодателство или да се предвиди нов специален закон. Дебатите по тази тема бяха дълги, но искам да уверя нацията, че съществуващото българско законодателство във финансовия сектор е добре работещо и с ясни механизми за действие“, увери Плевнелиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *