Българският бизнес преоткрива Куба

„Куба е пазар, който носи сериозен потенциал за българския бизнес. Мисля, че можем да постигнем много и ще направя всичко възможно това да се случи“.

Това е заявил министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща днес с посланика на Куба в България Педро Пабло Сан Хорхе Родригес, съобщиха от пресцентъра на министерството.

„Преди години нашите държави имаха силни и добри отношения. Даваме си сметка, че и двете страни са се променили и преминават през икономически трансформации, но вярваме, че сътрудничеството може да бъде задълбочено“, е посочил посланик Сан Хорхе Родригес. По негови думи Куба предлага нови възможности в редица сектори, от които българският бизнес може да се възползва.

На преден план излизат фармацевтичният сектор и биотехнологиите като перспективни сфери, в които български компании могат да капитализира значителни ползи, посочват от министерството.

България е силна в производството на генерични лекарствени продукти, а Куба внася 30 процента от общото си потребление на генерици, е пояснил посланик Сан Хорхе Родригес. Той е допълнил, че в период, в който Куба преминава през сериозно икономическо отваряне страната няма капацитета да удовлетвори търсенето на фармацевтични продукти от ключови партньори като Венецуела, Бразилия, Аржентина, ЮАР и др. Това предоставя добри възможности за български фирми от бранша, които биха могли да изнасят за Куба или да инвестират в разкриването на производства там.

Друг перспективен сектор е хранително-вкусовата промишленост. По думите на посланика дълги години в Куба са внасяни български продукти, които все още се помнят с високото си качество – вино, колбаси, консерви и др. Той е посочил, че в момента има конкретни възможности за износ на българско пшенично брашно, пилешко месо, царевица.

Сериозно търсене на кубинския пазар има и за мляко на прах, като е проучвана възможността за износ от България. За съжаление обаче българските производители не могат да достигнат необходимите обеми, за да задоволят търсенето, добавят от министерството.

Посланик Сан Хорхе Родригес е допълнил, че българските фирми проявяват интерес за стъпване на пазара в Куба, като един от факторите за успех е оказваната от Българска агенция за експортно застраховане /БАЕЗ/ подкрепа.

Възможности за успешната реализация на български предприятия на кубинския пазар, според посланик Сан Хорхе има и в сферата на земеделието, производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, особено вятърна енергия, както и туризма.

Посланикът на Куба е посочил, че Международното търговско изложение в Хавана би могло да отвори достъпа на български фирми не само до кубинския пазар, но и до партньори от САЩ, Азия и Латинска Америка.

Тазгодишното издание на изложението ще е през ноември, а участието на български фирми по думите на посланик Сан Хорхе ще е сериозен сигнал за засилване на отношенията между двете страни. В изложението в Хавана традиционно участват над 60 държави от цял свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *