Бъфет: вдигнете данъците за разглезените богаташи!

Според „мъдреца от Омаха“, по-високите данъци за най-богатите въобще няма да попречат на инвестициите или на ръста на работните места.
В статия за New York Times инвеститорът директно заявява: „Приятелите ми и аз самият твърде дълго бяхме глезени от дружелюбния към милиардерите Конгрес“. Време е нашето правителство сериозно да разгледа въпроса за солидарността на жертвите, казал е председателят на Berkshire Hathaway.
Бъфет е дал пример със себе си: 80 годишният инвеститор е платил подоходен данък и данък върху заплатата си за 2010 г. в размер на 6.9 млн. долара. „Звучи като много пари, но всъщност е само 17.4% от моя доход, който подлежи на данъчно облагане. Процентът е по-нисък от всичките 20 души, които работят в моя офис. Данъците за тях са средно 36%“.
Bloomberg напомня, че след вдигането на дълговия таван на 2 август, беше съставена 12 – членна комисия, която да открие как да спести от бюджета 1.5 трилиона долара разходи. Но според все повече икономисти, рязането на разходите може да е твърде вредно за забавящата се икономика на страната. Средната безработица в САЩ за последните две години е 9.5%, като падна до 9.1% през юли от 9.2% през юни. По-правилен подход изглежда увеличаването на постъпленията от данъци.
Бъфет твърди, че незабавно би вдигнал данъците за всички 236 883 домакинства в САЩ, които печелят над 1 млн. долара годишно. Той би обложил с по-висока данъчна ставка онази част от дохода им, която надхвърля 1 млн. долара, включително дивиденти и капиталови печалби. А за онези 8 274 данъкоплатци, които отчитат годишни печалби от над 10 млн. долара, данъчната ставка трябва да е още по-висока.
Инвеститорът заявява: Докато бедните и средната класа воюваха за нас в Афганистан, и докато повечето американци се борят да свържат двата края, ние мега – богатите продължаваме да се радваме на изключителни данъчни облекчения. Бъфет цитира статистика, според която в последните 20 години данъците за богатите непрекъснато намаляват.
През 1992 г. най-богатите 400 американци са имали среден доход подлежащ на данъчно облагане от 16.9 млн. долара годишно, като са плащали на федералното правителство 29.2% върху това. През 2008 г. средният доход на 400 – те най-богати скочи до 90.9 милиона, докато средната данъчна ставка спадна до 21.5%.
За Бъфет е погрешна идеята, че високите данъци обезкуражават наемането на работници и бизнес инвестициите. „От 60 години работя с инвеститори“, казва той, „и още не съм видял някой – дори през 1976/77 г., когато данъкът върху капиталовите печалби беше 39.9%, да се отказва от разумна инвестиция заради данъка върху потенциалната печалба“.
Хората инвестират, за да правят пари, а потенциалните данъци никога не са ги отказвали да правят това, продължава с критиката на републиканската позиция Уорън Бъфет. Той се аргументира, че в периода между 1980 и 2000 г. са били създадени 40 млн. работни места; след което данъците са били намалени – и създаването на нови работни места рязко се е понижило.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *