Военното министерство продаде контролен пакет от трети завод на „Терем“

Година и половина след решението на военното министерство да продаде контролните пакети от всички осем завода на военноремонтния комплекс „Терем“, е на лице трета продажба на акции. Русенската компания „Дунарит“ купи 74% от „Терем – Цар Самуил“ в Костенец. „Дунарит“ също се занимава с производство и ремонт на продукция с военно предназначение. Договорът за продажбата е парафиран в края на май след разрешение на министъра на отбраната. В момента от ведомството очакват Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да разреши сделката, за да я финализират. Така равносметката за „Терем“ до този момент е три продадени контролни пакета, една блокирана продажба и четири дружества, които очакват сделка.

Продажбата на контролния пакет от „Терем – Цар Самуил“ е част от стратегията за преструктуриране на военния холдинг „Терем“. Тя беше приета в началото на миналата година, когато за продажба бяха обявени части и от осемте дружества в групата (виж карето). „Преструктурирането на военния комплекс върви успешно и в голяма част е завършило, останаха само още няколко дяла за продажба“, обясни Хари Павлов, от дирекция „Преструктуриране и публично-частни партньорства“ в „Терем“. В същото време досега са продадени контролни пакети в две дружества – в Пловдив и Божурище. От военното министерство съобщиха, че наистина има раздвижване напоследък около комплекса, но до редакционното приключване на броя не уточниха какво точно имат предвид.

Холдингът „Терем“ е включен в забранителния списък към Закона за приватизация и следприватизационен контрол и той може да бъде променян само от Народното събрание. „Преди няколко години не беше така, тогава Агенцията за приватизация се опита безуспешно да продаде дружеството, но не е бил подбран правилният модел за раздържавяване“, обясни председателят на АП Тодор Николов. В момента цялата приватизация на компанията зависи от решение на Министерството на отбраната. Консултант по продажбата е „КПМГ – България“. Освен „Терем – Цар Самуил“ продадените дружества досега са „Владимир Заимов“ – Божурище, и пловдивският „Терем – Георги Бенковски“.

Според експерти въпреки морално остарялото оборудване „Терем – Цар Самуил“ има голяма перспектива за развитие. Основната дейност на дружеството е утилизация на боеприпаси. „Продаването на части на вече обезвредените и разглобени компоненти може да бъде много доходен бизнес“, обясниха специалисти.

Във военноремонтния холдинг работят около 2000 души по данни на синдикатите, от тях 70 са заетите в „Терем – Цар Самуил“. „За съкращения в холдинга за момента не може да се говори, защото повечето хора сами напускат предприятията заради ниското заплащане“, обясни синдикалният лидер по отбрана в КТ „Подкрепа“ Тодор Воденов. По думите му средната заплата в заводите е 450 лв. „Има висококвалифицирани кадри, които получават и по-високо заплащане, но има и такива, които получават ниско“, уточнява синдикалистът. От КНСБ обясниха, че преди приключването на парламентарните избори не могат да говорят за „Терем“, защото там е започнало раздвижване и проблемът ще бъде разглеждан тепърва.

Какво се продава

Предприятията за приватизация бяха разделени на две групи – стратегически за холдинга, от които се продават 66 на сто, и нестратегически с предлаган пакет от 74%. В стратегическите влизат заводите „КРЗ Флотски арсенал“, „Терем – Георги Бенковски“, „Терем – Хан Крум“ и „Терем – Ивайло“. В края на миналата година със заповед на военният министър беше блокирана продажбата на кораборемонтния завод на холдинга, за който допреди това имаше най-голям интерес. В групата на нестратегическите предприятия влизат „Терем – Летец“, „Терем – Овеч“, „Терем – Цар Самуил“ и „Терем – Ген. Владимир Заимов“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *