Всеки четвърти българин с носталгия по социализма

В България цари общо усещане за несигурност и носталгия по миналото. Всеки четвърти българин не вярва, че някога ще дойдат по-добри времена, а 15% от младите (между 18-34 г.) не отричат, че при определени обстоятелства авторитарен режим би бил по-удачно решение.

Това показва изследването „Живот в преход“ на Световната банка (СБ) и на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в 29 страни от Централна и Източна Европа и от бившия ОНД, което бе представено вчера. То е правено чрез анкети на 29 000 домакинства от целия регион.

Дори в групата на 18-34-годишните българи, които имат бегли спомени отпреди 1989 г., само 30% твърдят, че сега се живее по-добре. При българите между 34 и 49 години този процент пада на 20%. Около 15% от хората над 50-годишна възраст виждат икономически напредък, а 25% считат, че политическата обстановка сега е по-добра от тази преди 1989 г.

Според изследването по-черногледи в това отношение са само в Черна гора, Сърбия, Македония и Хърватска.

В Румъния се забелязва по-голямо задоволство от живота, отколкото у нас, особено сред най-младите, а всички възрастови групи са изразили оптимизъм и убеденост, че идват по-добри времена.

Авторите на доклада твърдят, че заключенията дали преходът е свършил не бива да се правят само въз основа на икономическите данни. „За много хора в тези 29 държави демокрацията и пазарната икономика не вървят задължително ръка за ръка и мнозина си представят, че идеалното общество е някаква смес от свободен пазар и „желязна ръка“, отбелязват те.

Така например 60% от младите в България и Румъния подкрепят демокрацията по принцип, но 15% от българите и 25% от румънците при определени обстоятелства биха предпочели авторитарен режим. Процентът на поддръжниците на демократичните промени намалява с увеличението на възрастта. При хората над 64 години само около 25% подкрепят демокрацията, а други 25% направо искат да се върне миналото.

Ипотечната криза в САЩ, която разтърси и финансовите пазари това лято, неминуемо ще се отрази и върху държавите от Източна и Централна Европа, пише в доклада. Това обаче ще стане косвено – повечето държави и фирми от нашия регион, които имат нужда от външно финансиране, съвсем скоро ще усетят, че капиталовите потоци в света намаляват като цяло, лихвите се увеличават, а условията по кредитите се влошават.

Има голяма вероятност цените на недвижимите имоти в някои страни да паднат. От друга страна обаче, трябва да се има предвид, че цените на имотите в страните в преход, включително в България, са много по-високи спрямо доходите на населението, отколкото в развитите страни от ЕС, отбелязват анализаторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *