В Щатите фалира осма банка от началото на годината

Американските власти вчера затвориха The First State Bank of Camargo, намираща се в Оклахома, като това е осмата фалирала финансова институция в САЩ само за месец януари. През 2010 г. същата съдба сполетя 157 американски банки, след 140 фалирали кредитни дружества през 2009 г.. Повечето от тях са малки по американските стандарти, с активи под 1 милиард долара.
В същото време големите банки се възстановяват сравнително успешно от кризата, като някои от тях, например Wells Fargo, постигнаха впечатляващи финансови резултати за миналата година. Wells Frgo завърши 2010 г. с печалба от 12.4 млрд. долара.
Въпросната банка в Оклахома имаше активи за около 43.5 млн. долара, като депозитната й база ще се прехвърли в Bank 7, намираща се в същия град.
На пръв поглед фалитът на някаква малка банка в най-голямата икономика в света не представлява сериозен проблем, но всъщност въобще не е така.
Фалитите на малките банки в САЩ досега са стрували на федералните регулатори над 200 млрд. долара. В същото време тези банки са в основата на американския бизнес модел.
Въпреки че поотделно нямат национално значение, то всяка от тях е била партньор и кредитор на малкия и среден бизнес в САЩ, който е основният генератор на работни места и на просперитета на средната класа в страната.
Фалитът на всяка една от тези банки е водел до срив на доверието и паника, подобна на тази след банкрута на Lehman, но в регионален мащаб.
Финансовите компании, които са твърде големи, за да фалират, бяха спасени с парите на американските данъкоплатци и дори успяха да върнат правителствените заеми, реализирайки сериозни печалби от инвестициите си на фондовите пазари.
Но за малките кредитни институции няма такъв вариант, а това означава ограничен достъп и по-малко доверие при кредитирането на дребния и среден бизнес. Процес, който е в основата на високата безработица в САЩ.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *