Геополитиката не влияе на пазара? Нищо ново

Въпреки че геополитическото напрежение продължава да се разгорещява в световен мащаб, инвеститорите като че ли загърбват възможности рискове – тенденция, която обаче не е непозната за пазарите.

„Можете да опитате да забравите, че светът е доста ужасно място в момента“, каза Майкъл Кембалест, глобален ръководител на звеното стратегически инвестиции в JPMorgan Asset Management, позовавайки се на ситуацията около Украйна, конфликта в Газа, гражданските войни в Сирия, Афганистан, Ирак и Сомалия, както и на бунтовете в Нигерия и Мали.

„Колкото и странно да изглежда, подобни конфликти не се отразяват много на големите капиталови пазари в света“, отбеляза той, като добави, че това не е „нищо ново“.

„Страните, които в момента са поле на военни действия, имат малък глобален отпечатък, като представляват едва 0,7% от световния капиталов пазар, 0,4 на сто от инвестиционните потоци и 0,8 на сто от корпоративните печалби“, изтъкна Кембалест.

„От 1950 г. насам, с изключение на Арабско-израелския конфликт от 1973 г., който доведе до петролното ембарго спрямо САЩ и покачи четири пъти цената на петрола, военните сблъсъци не оказват трайно средносрочно въздействие на американските капиталови пазари“, каза той. „Бизнес цикълът е по-важен фактор за инвеститорите, отколкото войните“, допълни експертът.

Други анализатори се съгласяват, че инвеститорите са били в правото си да пренебрегват геополитическия шум в миналото, но не са толкова сигурни, че е най-добрият път занапред.

„Най-общо казано, капиталовите инвеститори не са много добри в дисконтирането на геополитиката. Най-правилната стратегия през последните 30-40 години до голяма степен беше игнорирането на тези събития“, коментира пред CNBC Виктор Шветс, ръководител на звеното за научни изследвания за Азия в Macquarie.

„Ситуацията ще се запази през следващите 5-10 години, независимо дали това е правилната стратегия. По мое мнение не е“, добави той.

„Геополитическите рискове ще се задържат много по-големи, за много по-дълго“, каза Виктор Шветс. „Не е важно дали ще бъде Газа, Русия, Тайланд или Индия. Те ще бъдат навсякъде в почти всеки един развиващ се пазар“, коментира още експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *