Георги Първанов: Правителството е абдикирало от подготовката на антикризисните мерки

© Снимка:Архив
Президентът на РБългария Георги Първанов

Според президента Георги Първанов, искането за импийчмънт, внесено в Народното събрание, е единствената реална антикризисна мярка на правителството. Държавният глава заяви това в Петрич, където гостува за празника на града.
„Този материал се очертава като единствената възможно антикризисна мярка, като единственият документ, който обединява четворната коалиция и нейните лидери – Борисов, Костов, Сидеров и Янев. Осем месеца те не намериха време, не намериха сили, не намериха експертен ресурс, за да се обединят около най-необходимите, належащи, неотложни мерки за изхода от кризата и за една по-лека, поносима социална цена на тази криза. В момента правителството е абдикирало от подготовката на антикризисните мерки. Те се работят в един тесен експертен кръг. От време на време, слава Богу, се включват синдикати и работодатели с ценни, разумни предложения, но в същото време ние загубихме осем месеца, които са фатални за голяма част от бизнеса и за населението“,каза Първанов.
Публикуването на Закона за наркотичните средства в Държавен вестник без да бъде спазена процедурата, е нарушение на Конституцията, заяви още президентът.
„Аз съм възложил проверка на моите юристи, на юридическия ми екип и ще коментирам по-обстойно тогава, когато имам окончателните резултати и отговора на парламента. Но, признавам, че това е прецедент в историята на институциите. Поне от времето, откакто аз съм президент не помня такъв случай. В случая става дума за това, че при Закона за наркотичните вещества не просто е прескочен президентът с една редакция, която променя по същество закона, но е прескочен самият парламент, защото подобни промени не могат да стават без съгласието, без гласуване в пленарна зала“, коментира Георги Първанов.
Президентът каза, че в междинния доклад на Европейската комисия за съдебната реформа у нас има окуражителни неща, но в решаването на проблемите е наложително да се включат всички институции, от които зависи това.
„Едно трябва да е ясно – че съдебната реформа трябва да стане с активното участие на самата съдебна власт, с едно максимално съгласие вътре, в парламента, защото става дума за реформи, които би трябвало да работят години, може би десетилетия напред, дай Боже, със съгласието на всички институции. Беше време, когато замисляхме това съгласие да се постигне в рамките на един Консултативен съвет по национална сигурност. Разбира се, сега, при така стеклите се отношения между институциите, може би ще се забави провеждането на този форум. Логично е, нормално е да се попита и Конституционния съд докъде може да се стигне, необходима ли е, възможна ли е промяна в самата Конституция“, подчерта Първанов.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *